sunnuntai 1.9.2024

Kosmetiikan säilyvyydestä ja säilöntäaineeton kosmetiikka

Ihanaa alkanutta syyskuuta! Syyskuun blogijulkaisumme käsittelee tällä kertaa kosmetiikkaa ja käymme läpi kosmetiikkatuotteen säilyvyyttä. Lisäksi puhumme nousevasta trendistä - säilöntäaineettomasta kosmetiikasta. 

Alkuun on hyvä kerrata hieman kosmetiikkavalmisteiden perusteita. Euroopassa kosmetiikkaa säädellään EU:n kosmetiikka-asetuksella. Kosmetiikka-asetuksen avulla pyritään varmistamaan, että Euroopan alueella myytävä kosmetiikka on käyttäjälleen turvallista. Asetuksen mukaisesti valmistajan tai jakelijan on varmistettava että valmiste on käyttäjälle turvallinen ja, että sen pakkauksessa annetaan kaikki tarvittavat tiedot. Varsinainen dokumentti on pitkä ja yksityiskohtainen, mutta hyvin tärkeä jotta voimme turvallisin mielin käyttää kosmetiikkaa Euroopassa. Sivuhuomautuksena voidaan todeta, että tästä syystä Euroopaan ulkopuolelta tilattu kosmetiikka muodostaa käyttäjälle suuremman riskin. Kosmetiikkatuotteet kannattaakin ostaa Euroopan alueelta.

Kosmetiikan säilyvyys

Kuten sanottu, kosmeettisen valmisteen on oltava käyttäjälleen turvallista. Yksi tähän liittyvä teema liittyy valmisteen mikrobimäärään. Kosmetiikan ei tarvitse olla steriiliä, sillä tämä tekisi valmistuksesta hyvin kallista ja vaativaa. Mikro-organismien määrä ei saa kuitenkaan ylittää tiettyjä raja-arvoja. Tästä syystä kosmetiikkatuotteisiin lisätään säilöntäaineita, säilyvyyttä parantavia aineita sekä antioksidantteja. 

Säilöntäaine määritellään EU:n kosmetiikka-asetuksessa seuraavasti: "Säilöntäaineet ovat aineita, jotka on tarkoitettu yksinomaan tai pääasiassa estämään mikro-organismien kehittyminen kosmeettisissa valmisteissa". Säilöntäaineet ovat määritelty kosmetiikka-asetuksen liitteessä V. Säilöntäaineiden lisäksi tuotteessa voidaan käyttää säilyvyyttä parantavia aineita, kuten antimikrobisia ominaisuuksia omaavia ainesosia. 

Lähtökohtaisesti kosmetiikkatuote muodostaa monelle mikrobille hyvin mieluisan kasvuympäristön, sillä tuote sisältää vettä, ravinteita ja monelle mikrobille optimaalisen lämpötilan sekä pH:n. Ilman säilöntäaineita tai säilyvyyden turvaamista muilla tavoin pilaantuisi tuote hyvin nopeasti.

Säilöntäaineiden määrä

Yleisessä keskustelussa kuulee välillä kauhisteltavan tuotteita, jotka sisältävät paljon säilöntäaineita. Taustalla on huoli tuotteen turvallisuudesta sekä tuotteen aiheuttamista mahdollisista ärsytysreaktioista. On kuitenkin tärkeä tiedostaa, että säilöntäaineiden kohdalla se, että tuote sisältää useampaa säilöntäainetta ei välttämättä ole lainkaan huono juttu. Käyttämämme säilöntäaineet tehoavat säilöntäaineen luokasta riippuen eri mikro-organismeihin. Näin ollen useamman säilöntäaineen avulla voidaan tarjota laaja-alaisempi suoja eri mikrobeja vastaan, yhden säilöntäaineen tuhotessa vain tiettyjä mikrobeja. Säilöntäaineiden kohdalla voikin kuulla maininnan 1+1=3. Laaja-alaisemman suojan lisäksi useampaa säilöntäainetta käyttämällä voidaan saada riittävä teho käyttämällä pienempiä määriä säilöntäaineita. Ei siis tarvitse kauhistua, vaikka tuote sisältäisikin muutamaa eri säilöntäainetta.

Pilaantunut tuote

Kosmetiikkatuotteen pakkauksessa kerrotaan kauanko tuote säilyy. Näitä pakkausmerkintöjä on tärkeä noudattaa, sillä säilyvyysajan päättymisen jälkeen tuotteen turvallisuutta ei enää voida taata. Mikrobimäärän liiallinen nousu voi pahimmillaan aiheuttaa ihoreaktioita, erityisesti rikkonaiselle iholle käytettynä. Pilaantuminen ei näy aina ulospäin, mutta se ei tarkoita että tuotetta enää kannattaisi käyttää. Älä siis enää käytä tuotetta säilyvyysajan päätyttyä. Mikäli tuotteessa on mainittu tuotteen säilyvyysaika avaamisen jälkeen, on tuotteeseen hyvä merkitä ylös avauspäivämäärä. Näin on helpompi pysyä kartalla säilyvyysajan ylittymisestä.

Kosmetiikan pilaantumiseen viittaa muun muassa…


Mikäli havaitset tuotteessa jotain näistä muutoksista, lopeta tuotteen käyttö.

Säilöntäaineeton kosmetiikka

Tällä hetkellä nousevana trendinä on säilöntäaineeton kosmetiikka. Termillä viitataan tuotteisiin, jotka eivät sisällä EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteessä V mainittuja ainesosia. Säilöntäaineiden sijaan tuotteet sisältävät säilyvyyttä parantavia aineita sekä antioksidantteja. Koska tuotteen mikrobipitoisuus ei saa nousta tiettyjen raja-arvojen yli, on vastaavien valmisteiden säilyvyysaika usein lyhyempi. 

Säilötäaineiden tarvetta voidaan vähentää myös muilla tavoilla. Esimerkiksi tuotteen pakkaus- ja valmistustavalla voidaan vaikuttaa säilöntäaineiden tarpeeseen. Pakkaamalla tuote ilmatiiviiseen pakkaukseen estetään mikrobien pääsyä tuotteeseen ja saadaan siten lisättyä säilyvyyttä. Myös kosmetiikkavalmisteen sisältämät raaka-aineet vaikuttavat siihen, miten hyvin mikrobit tuotteessa viihtyvät. 

Lopuksi

Loppuun voidaan todeta, että kosmetiikan säilyvyys on tärkeä teema ja omien tuotteiden säilvyysajoista on hyvä pysyä kartalla. Säilöntäaineiden avulla pyritään turvaamaan kosmetiikan turvallisuus käyttäjälle, mutta niiden tarvetta voidaan vähentää lukuisten eri keinojen kautta esimerkiksi vaikuttamalla tuotteen pakkausvalintaan tai käyttämällä säilyvyyttä parantavia ainesosia.

On hyvä muistaa että säilöntäaineita käytetään kosmetiikassa hyvästä syystä. EU-alueella säilöntäaineiden turvallisuutta arvioidaan jatkuvasti ja tarvittaessa eri säilöntäaineiden käyttöön asetetaan pitoisuusrajoituksia käyttäjän turvallisuuden takaamiseksi.

Arkeen palatessa nyt onkin mitä oivin aika käydä omat kosmetiikkakaapit läpi ja heittää pois pilaantuneet tuotteet!

-Tuuli / Kauneushoitola Isla