Keskiviikko 1.5.2024

Suojaa ihosi oikein

Aurinkoista toukokuun alkua! Kevät on vihdoin saapunut ja pääsemme nauttimaan auringosta pitkän talven jälkeen. Auringon lukuisista vaikutuksista ihoon olemme puhuneet aiemmissa blogijulkaisuissa mm. D-vitamiinisynteesin näkökulmasta, mutta nyt on aika syventyä tarkemmin hyvin ajankohtaiseen aiheeseen, aurinkosuojatuotteiden käyttöön ja valintaan. 

Miksi iho pitää suojata auringolta?

Auringon haittavaikutukset ovat varmasti lähes kaikille jo tuttuja, mutta niihin on tärkeä palata ajoittain aurinkosuojauksen merkitystä muistellessa. Auringon ultraviolettisäteilyn on osoitettu aiheuttavan lukuisia ihomuutoksia. Esimerkkinä näistä muutoksista toimii ihon palaminen, valovanheneminen sekä ihosyövät. Iho onkin tärkeä suojata auringon säteilyltä hyvin ihomuutosten ehkäisemiseksi. Auringolta suojautuminen eli aurinkosuojaus pitää sisällään muun muassa vaatteet, päähineet, aurinkolasit sekä varjoon hakeutumisen. Tärkeä rooli on myös aurinkosuojavoiteilla, jotka suojaavat ihoa absorboimalla, hajottamalla ja heijastamalla UV-säteitä.

Ensimmäinen aurinkosuojavoide tuotiin markkinoille Yhdysvalloissa vuonna 1928. Kuluneiden vuosikymmenten aikana aurinkosuojatuotteet ovat kehittyneet harppauksin ja tänä päivänä ne tarjoavat suojaa UV-säteilyn lisäksi myös muille säteilyn tyypeille kuten näkyvälle valolle.

UV-säteilyn vaikutukset ihoon

Maan pinnalle saapuvasta säteilystä UV-säteily muodostaa noin 10 % osuuden. UV-säteily voidaan jakaa edelleen kolmeen ryhmään, UVA-, UVB- ja UVC-säteilyyn. UVA-säteet ovat aallonpituudeltaan UV-säteistä pisimpiä ja ne aiheuttavat ihossa muun muassa ikääntymismuutoksia ja valoherkkyyttä lisäämällä solun sisäisten vapaiden happiradikaalien määrää. Lisääntynyt happiradikaalien määrä aiheuttaa soluun stressitilan (“oksidatiivinen stressi”), jonka seurauksena voi muodostua DNA-vaurioita. UVB-säteet ovat toisiksi pisimpiä UV-säteitä. UVB-säteet vaurioittavat DNA:ta suoraan vaikuttamalla DNA-replikaatioon. Säteistä lyhyimmät UVC-säteet on kolmesta vaarallisimpia, mutta se eivät läpäise ilmakehää. Maan päälle saapuvasta UV-säteilystä noin 95 % on UVA-säteilyä ja 5 % UVB-säteilyä.

Aurinkosuojatuotteen valinta

Aurinkosuojaus on tärkeää DNA-vaurioiden ennaltaehkäisemiseksi. Auringon säteilylle altistuville ihoalueille tulee levittää runsaasti aurinkosuojavoidetta. Markkinoilta löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, joiden teho voi vaihdella suuresti. Aurinkosuojavoiteen tehoa arvioidaan SPF:n (“sun protector facror”) avulla. SPF kertoo kuinka kauan tuote suojaa käyttäjää UV-säteiltä ja kuinka tehokas tuote on. 

Tyypillisesti arvot määritellään seuraavasti:


SPF-merkinnän lisäksi aurinkosuojatuotteessa voi nähdä PA-merkinnän. PA-merkintä kuvaa sitä, kuinka tehokkaasti aurinkosuojavoide tehoaa UVA-säteilyä vastaan. 


On tärkeää muistaa, että aurinkosuojavoidetta tulee levittää iholle hyvin runsaasti. Tuotteen liian vähäinen levitys laskee suojaustehoa huomattavasti.

Aurinkosuoja-aineet eli UV-suodattimet

Aurinkosuojatuotteissa käytetään erilaisia aurinkosuoja-aineita, eli UV-suodattimia. UV-suodattimiksi saa kutsua vain ainesosia, jotka on mainittu EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteessä VI. UV-suodattimet jaetaan fysikaalisiin (epäorgaaniset) ja kemiallisiin (orgaaniset) UV-suodattimiin. Kahden ryhmän suojaustapa on erilainen. Epäorgaaniset eli fysikaaliset aurinkosuoja-aineet heijastavat ja hajottavat säteilyä, kun taas orgaaniset eli kemialliset suoja-aineet absorboivat säteilyä ja muuttavat sen vaarattomaksi lämpöenergiaksi. Viime aikoina tutkijat ovat kiinnostuneet myös hybridimateriaaleista, jotka yhdistävät sekä kemiallisten että fysikaalisten aineiden ominaisuuksia. Aurinkosuoja-aineiden lisäksi tuotteisiin lisätään myös kasviperäisiä ainesosia, jotka sisältävät auringon haittavaikutuksia ehkäiseviä antioksidantteja.

Kemialliset (orgaaniset) UV-suodattimet

Kemiallisia UV-suodattimia löytyy useita erilaisia. Ne voidaan jaotella edelleen UVA-suodattimiin ja UVB-suodattimiin. Lähtökohtaisesti kemiallisia suodattimia pidetään turvallisina, stabiileina ja ei-ärsyttävinä. Niitä käytetään monesti useamman suodattimen yhdistelmänä mahdollisimman korkean SPF-arvon ja suojaspektrin saavuttamiseksi.

Fysikaaliset (epäorgaaniset) UV-suodattimet

Epäorgaaniset eli fysikaaliset suoja-aineet suojaava ihoa heijastamalla säteilyä pois. Ne tehoavat laaja-alaisesti eri UV-säteilyjen aallonpituuksiin. Fysikaalisia suodattimia sisältäviä aurinkosuojatuotteita pidetään yleisesti vähemmän ihoa ärsyttävänä, jonka vuoksi niitä suositaan muun muassa lasten tuotteissa. Haittapuolena fysikaalisia UV-suodattimia sisältävissä tuotteissa voi olla tuotteiden iholle jättämä valkoinen kerros sekä vaatteiden tahriintuminen. Näistä syistä 1990-luvun alkupuolella fysikaalisia UV-suodattimia alettiin muokata mikro- ja nanomuotoon, jolloin ne levittyivät iholle helpommin ja käyttökokemuksesta saatiin miellyttävämpi. Myöhemmin nanopartikkelien käyttö on herättänyt keskustelua muun muassa ympäristönäkökulmasta. 

Antioksidantit

Aurinkosuojatuotteista voi löytyä varsinaisten UV-suodattimien lisäksi ainesosia, jotka eivät estä säteilyn pääsyä ihoon mutta korjaavat säteilyn aiheuttamia muutoksia. UV-säteily aiheuttaa kudoksessa vapaiden happiradikaalien määrän lisääntymistä. Tiettyjen kosmetiikan raaka-aineiden sisältämät antioksidantit tarjoavat suojaa näitä vapaita happiradikaaleja vastaan reagoimalla itse radikaalin kanssa. Tällöin happiradikaali ei pääse vaurioittamaan solurakenteita. Esimerkkejä antioksidanttisista ainesosista ovat C- ja E-vitamiini ja  kasviuutteet (sis. karotenoideja, flavonoideja…). 

UV-suodattimien turvallisuus

EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaan kaiken kosmetiikan tulisi olla käyttäjälleen turvallista. Eri UV-suodattimien turvallisuutta ja tehoa tutkitaan aktiivisesti ja kerätyn datan perusteella voidaan tehdä esimerkiksi rajoituksia tiettyjen ainesosien pitoisuuteen. Isona haasteena aurinkosuojatuotteiden kohdalla on tällä hetkellä niihin liittyvät ympäristöriskit. Sekä kemiallisten että fysikaalisten UV-suodattimien on havaittu vaikuttavan vesistöjen ekosysteemeihin ympäri maailmaa. Erityisen korkeita pitoisuuksia UV-suodattimien jäänteistä on löydetty suosituilta ranta-alueilta, kuten Hawaijilta, Okinawa saarelta, Mallorkalta, Neitsytsaarilta, Välimereltä sekä Itämeren eteläosista. Osa valtioista on päätynyt tästä syystä kieltämään tiettyjen UV-suodattimien käytön.

UV-suodattimia päätyy ympäristöön sekä suorasti että epäsuorasti. Merkittävänä tekijänä pidetään turismia, jonka lisääntymisen myötä yhä suurempi väkijoukko viettää aikaa meren äärellä. Erään arvion mukaan noin 25 % levitetystä aurinkosuojavoiteesta liukenee veteen. Epäsuorasti UV-suodattimia päätyy ekosysteemiin jäteveden mukana esimerkiksi suihkussa käymisen ja vaatteiden pesun myötä. Tietyillä alueilla UV-suodattimet voivat päätyä vesistöihin myös heikon jätehuollon vuoksi. 

Vesistöihin joutuessaan UV-suodattimet voivat muodostaa haitallisia yhdisteitä. UV-suodattimille altistuminen vaikuttaa eliöiden selviytymiseen, kehitykseen ja lisääntymiseen. Esimerkiksi tietyt UV-suodattimet voivat aiheuttaa korallien vaalentumista, jonka seurauksena koralli voi menehtyä. Näistä syistä johtuen tietyt maat ovat jo rajottaneet tiettyjen suoja-aineiden käyttöä. Vaikutuksia voidaan nähdä korallien lisäksi myös muualla, kuten levissä. UV-suodattimet ovat uhka myös  muille meren asukkaille aina kaloista delfiineihin ja kilpikonniin. Tutkimuksissa esimerkiksi kilpikonnan verestä on löydetty UV-suodattimien jäämiä. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että ympäristöystävällisille ja kuitenkin samalla tehokkaille UV-suodattimille on huutava tarve. Tällä hetkellä aineiden kulkeutuminen ympäristöön voi olla merkittävä uhka meribiomeille.

Minkä tuotteen valitsen?

Kuten sanottu, markkinoilta löytyy laaja valikoima aurinkosuojatuotteita. Sopivan tuotteen valinnassa on hyvä miettiä muun muassa sitä kuinka korkeaa suojaustehoa tarvitaan, mille ihoalueelle tuotetta käytetään, kuka tuotetta käyttää ja minkälaisia ominaisuuksia tuotteelta toivotaan. Monet markkinoilla olevat aurinkosuojatuotteet ovat emulsioita, eli voidemaisia tuotteita. Emulsiomaisissa aurinkosuojissa etuna on helppo levittyvyys ja korkea SPF. Ne jättävät iholle tasaisen, paksun ja läpinäkyvän kerroksen. Näiden lisäksi markkinoilta löytyy muun muassa geelejä, aerosoleja ja puikkoja. Geelimäiset aurinkosuojat ovat miellyttäviä erityisesti esteettisestä näkökulmasta, mutta vesimäisen geelin haasteena on sen nopea kuluminen pois iholta. Niillä ei myöskään saavuteta useinkaan yhtä korkeita SPF-arvoja. Aerosolit ovat käyttäjäystävällisiä helpon levittyvyyden kannalta, mutta niiden kohdalla riskinä on epätasainen levittyminen. Puikkomaiset aurinkosuojatuotteet sisältävät usein runsaasti vahoja ja mineraaliöljyä. Etuna niiden käytössä on tuotteen helppo lisääminen. Mikäli aurinkoaltistus on runsasta, on hyvä valita tuote jossa SPF olisi vähintään 30. 

Sopiva tuote löytyy kokeilemalla. Herkän ihon kohdalla on hyvä suosia hajusteettomia vaihtoehtoja ärsytysreaktioiden minimoimiseksi. 

Muistilista aurinkosuojatuotteiden käyttöön:


Muistathan, että autamme sopivan aurinkosuojatuotteen valinnassa mielellämme! Nautitaan auringosta turvallisesti <3

-Tuuli / Kauneushoitola Isla