Lauantai 1.7.2023

Ihmeellinen A-vitamiini

Ihanaa alkanutta helteistä heinäkuuta! Kuun vaihteessa on taas aika julkaista uusin blogijuttumme, jossa tänään valokeilaan pääsee yksi paljon kiinnostusta herättänyt kosmetiikan raaka-aine, A-vitamiini. Laitathan kalenteriin myös ensi lauantain 8.7., sillä silloin pidämme Instagram-tilillämme A-vitamiiniliven klo 10-11. Tervetuloa siis mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

A-vitamiini on yksi tämän hetken trendikkäimmistä raaka-aineista, mutta sen käyttöön liittyy paljon kysymyksiä ja epäselvyyksiä erityisesti näin kesäaikaan aurinkoaltistuksen ollessa voimakasta. Heinäkuun blogissa syvennymmekin tähän trendiraaka-aineiseen ja sen mahdollisuuksiin ihonhoidossa. Tutustumme eri A-vitamiinin muotoihin, käyttökohteisiin ja toimintaperiaatteisiin.

Mikä ihmeen A-vitamiini?

A-vitamiini on rasvaliukoinen, elimistön hyvinvoinnille tärkeä vitamiini. Sitä tarvitaan elimistössä lukuisiin tehtäviin, aina näköaistimuksen muodostumisesta sikiönkehitykseen ja immuunivasteeseen sekä epiteelikudosten ylläpitoon. A-vitamiinin merkitys elimistön hyvinvoinnille on tunnistettu jo vuosisatoja sitten, ennen kuin edes itse vitamiinia tunnettiin. Esimerkiksi Hippokrates on suositellut A-vitamiinin tunnettuna lähteenä toimivan maksan nauttimista. Myös lukuisia muita vastaavia merkintöjä on löydetty varhaisesta kirjallisuudesta. A-vitamiinin kemiallisen rakenteen selvitti ensimmäisenä Paul Karrer vuonna 1931, jolle myöhemmin myönnettiin sen ansiosta Nobel palkinto vuonna 1937. Kymmenen vuotta myöhemmin A-vitamiinia onnistuttiin ensimmäisen kerran valmistamaan synteettisesti laboratoriossa. Vaikka siis A-vitamiinia voidaan monesti ajatella uutena trendiraaka-aineena, sitä se ei oikeastaan ole. Kyseinen vitamiini ja sen rooli niin koko elimistön, mutta myös ihon ja hiusten hyvinvoinnille on tunnettu jo pitkään. 

Miksi A-vitamiini sitten on iholle niin tärkeä? Taustalla on aika yksinkertainen syy: ihon ylin kerros epidermis on epiteelikudosta, jonka ylläpidossa A-vitamiinilla on tärkeä rooli. Lähdemme seuraavaksi syventymään vielä tarkemmin näihin A-vitamiinin mahdollisuuksiin ihonhoidossa, mutta ensin tärkeä hahmottaa millaisesta vitamiinista puhumme. A-vitamiinista on nimittäin useita eri muotoja, jotka vaikuttavat elimistössä ja ihossa eri tavoin. A-vitamiinin eri muodot

A-vitamiinista on olemassa erilaisia muotoja, jotka yhdessä muodostavat retinoideiksi kutsutun joukon. Retinoidien samankaltaiset nimet sekoittuvat helposti, vaikkakin niiden erottaminen on tärkeää. Retinoideista voidaan mainita neljä tärkeää ryhmää:


Ihossa suurimman pitoisuuden A-vitamiinista muodostavat retinyyliesterit. Ihossa esiintyvästä A-vitamiinista jopa noin 90 % on retinyyliestereitä ja erityisesti retinyylipalmitaattia. Retinyylipalmitaatti on ihon, maksan ja solujen A-vitamiinin varastomuoto ja se muodostaakin ihon A-vitamiinista noin 80 % osuuden. 

Retinyyliestereitä muokataan kudoksessa edelleen retinoliksi, joka on hyväksytty yleisesti A vitamiinin perusmuodoksi kemiallisen rakenteensa vuoksi. Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto ja muodostaa ihossa noin 3 % osuuden A-vitamiinista. 

Retinaali puolestaan on A-vitamiinin muoto, joka on välttämätön pimeänäölle. Pieni osa retinaalista muuttuu ihossa retioniinihapoksi ja valtaosa retinyyliestereiksi. 

Retioniinihappo on A-vitamiinin aktiivinen muoto, joka toimii solun sisällä tumassa vaikuttaen geeniekspressioon. Siitä on olemassa lukuisia eri isomeereja, jotka kukin toimivat hieman eri tavoin. Retioniinihappo vaikuttaa esimerkiksi karvatupessa kantasoluihin ja niiden kautta edelleen muun muassa karvan kasvusykliin. 

Retinolin ja retioniinihapon määrää kontrolloidaan ihossa tarkasti, sillä ne voivat häiritä solun toimintoja liian suurissa pitoisuuksissa. Retioniinihappoa esiintyy retinolin tavoin noin 3 % ihossa ja sitä on löydetty lähes pelkästään solujen tumasta, jossa se myös toimii. Mikäli ihossa on liikaa näitä A-vitamiinin muotoja, muokataan ne yleensä muokataan varastomuotoon retinyyliestereiksi.

A-vitamiini ja iho

A-vitamiinipuutokset ihossa on voitu liittää lukuisiin ihon häiriötiloihin, sillä kuten sanottu sitä tarvitaan solujen ja epiteelikudoksen eri toimintoihin. A-vitamiinimäärän ihossa on havaittu romahtavan auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Tämä ikääntyneen ihon hoidon kannalta merkittävä havainto tehtiin jo 1930-luvulla ja siitä alkaen A-vitamiinin rooli ikääntyneen ihon hoidossa on tunnistettu hyvin. Iholle siis syntyy meille kaikille A-vitamiinivaje, erityisesti aurinkoaltistuksen yhteydessä. A-vitamiinia hajottaa auringon säteilystä erityisesti UVA-säteet. 

Koska A-vitamiinin puutostila ihossa koskettaa lähes meitä kaikkia, ei ihmekään että sen merkitys ulkoisesti käytettynä on ihonhoidon kannalta tärkeä. A-vitamiinin teho ihonhoidossa on tunnistettu lukuisissa tutkimuksissa, sekä ihon ikääntymismuutosten hoidossa, että erilaisten ihon häiriötilojen hoidossa. Sitä hyödynnetään aktiivisesti myös lääkinnällisellä puolella. Hyvänä esimerkkinä A-vitamiinin lääkinnällisestä käytöstä toimii varmasti monelle tuttu A-vitamiinijohdannainen isotretinoiini. 

A-vitamiinin käyttö kosmetiikassa ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Itse asiassa A-vitamiini muodostaa kosmetiikkavalmistajalle paljon haasteita, eikä sen säilyminen aktiivisessa muodossa valmiissa tuotteessa ole lainkaan itsestään selvää. A-vitamiinin kaikki muodot ovat hyvin herkkiä valolle, lämmölle sekä ilmalle, joka asettaa paljon rajoituksia valmistukseen ja pakkausvalintoihin. Tuotteiden valmistus pitäisi tapahtua hyvin kontrolloidussa ympäristössä. Sama pätee pakkaukseen, jonka olisi A-vitamiinin aktiivisena säilymisen kannalta oltava tuotetta hyvin valolta ja ilmalta suojaava. Mikäli tuotteen pakkaus on lasia tai muovia ja siinä on suuri kansi, denaturoituu A-vitamiini todennäköisesti tuotteesta. Tällöin iholle levitettäessä tuote ei enää sisällä luvattua A-vitamiiniannosta eikä toivottuja hoitotuloksia tuskin saavuteta.Tämä kannattaa pitää mielessä myös ostopäätöstä tehdessä, sillä monesti esimerkiksi retinolia sisältäviä tuotteita voi nähdä pakattuna läpinäkyviin muovipakkauksiin.

A-vitamiinin eri muodot ihonhoidossa

A-vitamiinin aiemmin kuvatut eri muodot toimivat kosmetiikassa hieman eri tavoin ja siksi ne on hyvä tunnistaa tuotevalintojen tekemisen kannalta. Yleisesti puhuttaessa A-vitamiini on iholle hyödyllinen ainesosa jo aiemmin mainitun ihon A-vitamiinivajeen takia. A-vitamiinia sisältävistä tuotteista voi olla hyötyä niin ikääntyneen ihon, kuin erilaisten iho-ongelmien hoidossa. Esimerkiksi aknen kohdalla on tutkittu jo runsaasti retinoideja sisältävien valmisteiden tehoja hoidossa myös kosmetiikan puolella. 

Retinolista ja retinyyliestereistä muokataan ihon soluissa edelleen retioniinihappoa, jonka kautta voidaan vaikuttaa arviolta 300-1000 ihmisen geeniin. Erityisen suuri vaikutus sillä on geeneihin, jotka vaikuttavat epidermaalisten kantasolujen kasvuun ja erilaistumiseen. Tätä kautta retinoiinihappo vaikuttaa siis koko epidermikseen, huolehtimalla kerroksen vahvuudesta ja solujen uusiutumisesta. Solujakautumisen vahvistaminen heijastuu kaikkiin epidermiksen toimintoihin, kuten haavan paranemisen nopeutumiseen. Retioniini vahvistaa solujen luonnollista jakautumista, ilman että kiihdyttäisi prosessia liikaa. 

Epidermiksen vahvistamisen lisäksi A-vitamiinin vaikutuksia voidaan nähdä myös muualla ihossa. Se vähentää tiettyjen proteinaasien (MMP, matriksin metalloproteinaasi) määrää ihossa. Kyseiset proteinaasit hajottavat iholle tärkeitä sidekudossäikeitä, kollageenia ja elastiinia. Matriksin metalloproteinaasien määrä on kohonnut esimerkiksi valovaurioituneella iholla, jolloin kollageenin ja elastiinin hajotus kiihtyy ja aiheuttaa ennenaikaisia ikääntymismuutoksia. 

Sidekudossäikeiden suojaamisen lisäksi A-vitamiinin on havaittu aktivoiden kollageenin valmistusta sidekudossoluissa, fibroblasteissa. Kollageenin lisäksi ne lisäävät ihon kosteustasapainolle tärkeiden glykosaminoglykaanien, kuten hyaluronihapon eritystä. Prosessi fibroblast soluihin vaikuttamisen taustalla on vielä osittain tuntematon.

 Kaikkinensa A-vitamiini siis on todellinen kosmetiikan ihmeaine, mutta jotta sen avulla saavutettaisiin tuloksia, on sen käytössä huomioitava tietyt seikat, kuten annostelu ja A-vitamiinin säilyminen valmiissa tuotteessa. Myös valitulla A-vitamiinimuodolla on tärkeä rooli valmiin tuotteen vaikutusten kannalta.

Retinoli

Retinoli on kosmetiikassa paljon esillä oleva A-vitamiinin muoto. Sitä tavataan niin seerumeissa, kuin muissa tehotuotteissa. Tämä A-vitamiinin alkoholimuoto muodostaa kosmetiikkavalmistajalle suuren haasteen, sillä se on kemiallisesti hyvin epästabiili. Epästabiilius tarkoittaa sitä, että retinoli ei säily valmiissa tuotteessa aktiivisena kovinkaan pitkään. Tämän vuoksi retinolia sisältävien tuotteiden säilyvyysaika on tyypillisesti lyhyt. Epästabiilius tarkoittaa myös sitä, että kosmetiikkavalmistajan on oltava hyvin tarkka tuotteen valmistuksessa ja pakkauksessa. Mikäli tuote on pakattu läpinäkyvään lasiin tai muoviin ja siinä on suuri kansi, on hyvin todennäköistä että retinoli ei ole enää aktiivisena luvatussa pitoisuudessa iholle levittäessä. 

Retinoli on retinyyliestereitä ihoa ärsyttävämpi A-vitamiinin muoto. Taustalla on se, että luonnollisesti ihossa esiintyy vain hyvin pieni määrä, noin 3 % retinolia, jonka vuoksi erityisesti suurina annoksina se voi ärsyttää ihoa. Seurauksena iho saattaa kuoriutua jonkin verran käytön aloituksen jälkeen. Ärsytys loppuu käytön jatkuessa, ihon tottuessa A-vitamiiniannokseen. Tällöin soluille on muodostunut solukalvolle lisää retinoideille spesifejä reseptoreita, eikä reaktiota enää tule. Potentiaalisen ihoärsytyksen lisäksi on tärkeää muistaa, että retinoli on A-vitamiinin valoherkkä muoto. Tämä tarkoittaa sitä, että pinnallisesti käytettynä se voi lisätä ihon valovaurioiden riskiä. Siksi retinolia suositellaankin käyttämään monesti vain iltaisin.

Retinyyliesterit 

Retinolin lisäksi kosmetiikassa voidaan törmätä myös muihin A-vitamiinin muotoihin. Esimerkiksi retinyyliestereistä retinyylipalmitaattia ja retinyyliasetaattia hyödynnetään kosmetiikassa. Kuten sanottu, iho varastoi A-vitamiinia retinyyliestereinä, jonka vuoksi valtaosa ihon A-vitamiinista on retinyyliesterimuodossa. Tästä johtuen retinyyliesterit kosmetiikassa eivät yleensä aiheuta ihoärsytystä, kuten esimerkiksi aiemmin mainittu retinoli. Lisäksi retinyyliesterit auttavat torjumaan ympäristön haittavaikutuksia, kuten UV-säteilyä. Ne eivät siis ole valoherkkiä, vaan sen sijaan osallistuvat solujen suojaamiseen säteilyltä. Retinyyliestereiden, kuten retinyylipalmitaatin käyttö on turvallista ja jopa hyödyllistä myös päiväaikaan!

Retinaali

Retinaalia ei juurikaan käytetä kosmetiikassa, sillä siitä suurin osa muuttuu ihossa retinyyliestereiksi ja vaan pieni osa haluttuun retinoiinihappomuotoon.

Retinoiinihappo 

Retioniinihappoa ei tavata kosmetiikkatuotteiden puolella, vaan lähinnä reseptillä saatavissa lääkevoiteissa esimerkiksi aknen hoitoon. Se voi retinolin tavoin alkuun aiheuttaa ihoärsytystä, sillä ihossa esiintyy retioniinihappomuodossa A-vitamiinia vain hyvin pieni määrä. Iho kuitenkin tottuu retioniinihappoon käytön jatkuessa ja iho-oireet vähenevät. Monesti retioniinihappoa sisältävien lääkevoiteiden käyttö suositellaankin aloittamaan porrastetusti ihoa hiljalleen siedättäen. Retinolin tavoin retioniinihappo on valoherkkä ja iho onkin suojattava huolellisesti käytön yhteydessä.

Vaarat A-vitamiinin ulkoisessa käytössä

Kuten sanottu, A-vitamiinin käyttöön kosmetiikassa liittyy lukuisia epäselvyyksiä ja huolenaiheita. Jo aiemmin mainittu valovaurioiden kohonnut riski on monen huolenaiheena. Valovaurioiden riski on tosiaan kohonnut tiettyjen A-vitamiinin muotojen, retinolin ja retinoiinihapon yhteydessä. Mikäli siis käytössäsi on näitä A-vitamiinin muotoja sisältäviä kosmetiikkatuotteita, on tärkeä huolehtia ihon aurinkosuojauksesta erityisen hyvin. Sen sijaan esimerkiksi retinyylipalmitaatti ei ole valoherkkä, eikä lisää valovaurioiden riskiä. Retinyylipalmitaatti tukee ihon suojamekanismeja ja on täten jopa hyödyllinen auringolta suojautumisen kannalta. Mikäli siis tuote sisältää retinyylipalmitaattia tai muuta retinyyliesteriä, ei aurinko ole normaalia suurempi riski. 

Toinen yleinen huolenaihe on se, voiko A-vitamiinia sisältäviä valmisteita käyttää raskauden aikana. Pääsääntönä voidaan Euroopan alueella pitää sitä, että kosmetiikka on käyttäjälleen turvallista, kuten EU:n kosmetiikka-asetuksessa on määritelty. A-vitamiinin käyttöä kosmeettisissa tuotteissa raskauden aikana on tutkittu paljon ja tutkimuksissa on todettu sen olevan turvallista myös raskauden aikana. Pinnallisesti käytettynä tutkimuksissa on havaittu vain murto-osan A-vitamiinia imeytymän epidermistä syvemmälle. A-vitamiini ei ole missään tutkimuksessa osoittautunut ulkoisesti käytettynä haitalliseksi elimistölle. Vain hyvin minimaalinen määrä voi imeytyä verenkiertoon asti, jolloin A-vitamiinin pitoisuus ei nouse lähellekään edes A-vitamiinin minimisuositusta. Näin ollen A-vitamiinia sisältävää kosmetiikkaa pidetään täysin turvallisena myös raskauden aikana. Jokainen toki tekee itse omat päätöksensä sen mukaan, mikä itsestään tuntuu parhaalta!

A-vitamiinin käytön muistilista:

Aurinkoisia kesäpäiviä toivottaen,

Tuuli / Kauneushoitola Isla