D-vitamiini ja iho
Olemme puhuneet blogimme puolella lukuisista ihon toimintaan ja rakenteeseen vaikuttavista tekijöistä ja tällä kertaa on aika ottaa tarkempaan tarkasteluun iholle tärkeä vitamiini, D-vitamiini. D-vitamiinista ja sen merkityksestä elimistömme terveydelle puhutaan julkisessa keskustelussa paljon. Kyseistä vitamiinia ja sen vaikutuksia on tutkittu runsaasti ja tänä päivänä sen tiedetään vaikuttavan lähes kaikkiin kudoksiin. Näin on myös ihon kohdalla.
Mikä on D-vitamiini?
D-vitamiinista voidaan joissain yhteyksissä käyttää myös nimitystä “aurinkovitamiini”, sillä sen synteesiin tarvitaan auringon säteilyä, tarkemmin sanottuna auringon UVB-säteilyä. Tämän lisäksi tätä elimistölle tärkeää vitamiinia saadaan joistakin ruoka-aineista sekä ravintolisistä.
UVB-säteilyn roolia D-vitamiinisynteesissä pidetään kuitenkin merkittävänä. Auringonvalon merkityksestä elimistön hyvinvoinnille löytyy merkintöjä jo antiikin Kreikan ajalta. Tällöin Herodotus, aikansa kuuluisa historioitsija tutki taistelualueella persialaisten ja egyptiläisten sotilaiden kalloja ja havaitsi, että persialaisten kallot olivat huomattavasti heikompia ja hauraampia egyptiläisten kalloihin verrattuna. Syyksi kallojen eroavaisuuksiin hän ehdotti sitä, että egyptiläisten päät olivat olleet lapsesta asti alttiina auringolle, kun taas persialaisten päätä suojasi tyypillisesti turbaani.
Herodotuksen jälkeen lukuisat tutkijat ovat jatkaneet tutkimustyötä aiheen parissa ja tänä päivänä ymmärrämme syvällisesti D-vitamiinin vaikutuksia elimistömme eri kudoksissa.
D-vitamiini
rasvaliukoinen steroidi
kahta muotoa: D₂ eli ergokalsiferoli ja D₃ eli kolekalsiferoli (UV-säteilyn avulla tuotettu aina D₃)D-vitamiinisynteesi ihossa
Ihossa tapahtuva D-vitamiinisynteesi on hyvin monivaiheinen ja monimutkainen prosessi, emmekä perehdy siihen tällä kertaa turhan syvällisesti. Ihon eri solutyypit sisältävät 7-dehydrokolesterolia. Kyseisestä molekyylistä muokataan UVB-säteilyn vaikutuksesta lukuisten välivaiheiden kautta D₃-vitamiinia. Tämän jälkeen soluissa valmistettu D₃-vitamiini vapautetaan solukalvolta verenkiertoon ja elimistön käyttöön.
Mikäli UVB-säteily ei saavuta ihoa, ei D-vitamiinisynteesiä tapahdu. Synteesiin vaikuttavat lukuisat tekijät aina maantieteellisestä sijainnista vuodenaikaan, ilmansaasteisiin ja muihin tekijöihin kuten vaatetukseen. Myös tiettyjä yksilöllisiä eroavaisuuksia on havaittu. Esimerkiksi korkeampi ikä ja ylipaino on voitu liittää alentuneeseen D-vitamiinisynteesiin ihossa.
D-vitamiinin vaikutukset ihossa
Kuten tiedämme, D-vitamiinilla on tärkeä rooli elimistömme hyvinvoinnin kannalta. Sen lisäksi se vaikuttaa moneen ihossa tapahtuvaan prosessiin.
D-vitamiini vaikuttaa ihossa muun muassa...
talirauhaseen ja karvatuppeen
epidermiksen solujen jakautumiseen ja erilaistumiseen
ihon läpäisyesteen muodostumiseen (keramidit, filaggriiniproteiini...)
immuunivasteisiin
Kuten ylläolevasta listasta voidaan todeta, D-vitamiini vaikuttaa ihossa todella laajasti. Merkitys havaitaan esimerkiksi ihon läpäisyesteen muodostumisessa, jossa tärkeää roolia näyttelevät niin epidermiksen solut, kuin vahamaiset lipidit, keramidit. D-vitamiinin puutosten on havaittu liittyvän epidermiksen solujen erilaistumiseen. Solujen erilaistumisen häiriöiden seurauksena solut eivät kykene osallistumaan ihon läpäisyesteen toimintaan yhtä tehokkaasti kuin normaalitilassa. Muutosten seurauksena ihon läpäisevyys kasvaa, joka heijastuu mm. veden liialliseen haihtumiseen (kuivuuden oireet) sekä mahdolliseen ihoärsytysten lisääntymiseen.
D-vitamiinin puutokset on voitu yhdistää myös moneen ihotautiin, kuten ihosyöpiin, psoriaasiin, iktyoosiin, vitiligoon, atooppiseen ekseemaan, akneen ja moneen muuhun. On kuitenkin edelleen kiisteltyä, miten ja millä tasolla puutokset liittyvät ihotautien patogeneesiin. Esimerkiksi psoriaasin kohdalla D-vitamiinin puutos on tunnistettu lukuisissa tutkimuksissa, mutta sen vaikutuksia patogeneesiin ei vielä täysin ymmärretä.
Lopuksi
D-vitamiini toimii hyvänä muistutuksena siitä, että ihoon ja sen hyvinvointiin vaikuttaa moni tekijä myös käyttämämme kosmetiikan lisäksi. Suomessa riittävää D-vitamiinin saantia suositellaan varmistamaan D-vitamiinivalmisteiden kautta. Viralliset suositukset ja lisää tietoa D-vitamiinin vaikutuksista koko elimistön tasolla löydät mm. Ruokaviraston sivuilta. Suositusten noudattaminen on hyödyllistä koko keholle sekä ihollemme!
Paljon julkista keskustelua on herättänyt viime aikoina myös runsaan aurinkosuojauksen vaikutukset D-vitamiinisynteesiin. Taustalla on ollut huoli siitä, estääkö runsas aurinkosuojaus D-vitamiinisynteesiä torjumalla auringon UVB-säteilyä turhankin tehokkaasti. Laboratoriotutkimuksissa aurinkosuojavoiteiden onkin havaittu estävän synteesiä, mutta vastaavia tuloksia ei ole saatu luonnonvalossa. Tulosten eroja on selitetty keinotekoisen valon aallonpituuden eroavaisuuksilla. Luonnonvalossa tehtyjen tutkimusten perusteella ei tällä hetkellä uskota, että runsaskaan aurinkosuojaus estäisi D-vitamiinisynteesiä. Aurinkosuojaa voi siis tuoreiden tutkimustulosten valossa käyttää huoletta ilman pelkoa D-vitamiinisynteesin estymisestä.
Rentouttavaa marraskuuta toivottaen,
-Tuuli / Kauneushoitola Isla