Tulehdus ihossa
Ihoon liittyvässä keskustelussa termi tulehdus vilahtelee paljon. Sillä voidaan viitata kipeisiin ja punoittaviin finneihin eli papuloihin, ärtyneeseen ihoalueeseen ja moneen muuhun. Tällä kertaa syvennymme tarkemmin siihen, mitä tulehdus oikeastaan tarkoittaa ja millaisia erilaisia hoitomenetelmiä sen hoitoon on.
Tulehduksen määritelmä
Termillä tulehdus voidaan viitata kahteen asiaan:
Tulehdus, inflammaatio
Tulehdus, infektio
Ensimmäinen, inflammaatio, on virallinen tulehduksen määritelmä. Sillä tarkoitetaan verisuonikkaiden kudosten reaktiota fysikaaliseen, kemialliseen tai biologiseen vaurioon. Infektio on puolestaan seurausta jonkin taudinaiheuttajan tunkeutumisesta elimistöön elimistön ulkopuolelta tai sen siirtyminen elimistön jostain osasta toiseen.
Mikä tulehdus on?
Tulehdus on elimistön immuunipuolustuksen reaktio, jonka tarkoituksena on suojata kudoksia vaurioilta sekä elimistöä taudinaiheuttajilta. Kyseessä on siis elimistöllemme hyvin tärkeä ja tarpeellinen reaktio.
Tulehduksen kliinisiin oireisiin luetaan...
Kipu: Tulehdusalueen kudosvaurio voi aiheuttaa kipua kipureseptorien reagoidessa ärsytykseen.
Turvotus: Tulehdusalueen turvotus on seurausta tulehduksen vaikutuksista verisuoniin. Alueella verisuonten seinämien läpi tihkuu nestettä kudokseen, aiheuttaen turvotuksen. Turvotus on nopeasti syntyvä reaktio tulehduksessa.
Verekkyys (punoitus): Tulehdusalueen punoitus johtuu siitä, että vaurioalueelle kuljetetaan enemmän verta ja sen kuljettamia tulehdussoluja. Punoitus syntyy nopeasti, sillä säätelytekijät halutaan nopeasti paikalle.
Mitä ihossa tapahtuu?
Tulehdus on hyvin monimutkainen reaktio, johon osallistuu lukuisia eri tekijöitä. Monivaiheinen reaktio käynnistyy, kun elimistössä havaitaan esimerkiksi tiettyjä mikrobeja tai vaurioituneita soluja. Elimistö pyrkii tulehdusreaktion avulla eliminoimaan nämä mahdollisesti haitalliset aineet mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti.
Tulehdukseen osallistuu lukuisat eri solut ja tulehdusvälittäjäaineet. Tieto mahdollisesta tunkeutujasta tai vaurioituneesta kudoksesta aktivoi solujen ja välittäjäaineiden toimintaa. Seurauksena on lukuisia konkreettisia vaikutuksia. Nopeasti reaktion alussa tulehdusalueen verisuonet laajenevat ja niiden läpäisevyys paranee. Vaikutuksen tavoitteena on nopeuttaa tiettyjen tulehdussolujen pääsyä tulehdusalueelle. Seurauksena on myös tulehdusalueen turvotus ja punoitus.
Tulehdussolut, kuten neutrofiilit ja makrofaagit yhdessä välittäjäaineiden kanssa tuhoavat mahdolliset tunkeutujat sekä vaurioituneet solut tulehdusalueella. Reaktion avulla estetään mikrobien tunkeutuminen elimistöön, kuten myös mahdolliset suuremmat kudosvauriot.
Kun puolustusjärjestelmä on toteuttanut tehtävänsä, tulehdusreaktio hiljennetään. Kuten tulehduksen käynnistämiseen ja ylläpitoon, myös sen hiljentämiseen osallistuu lukuisat eri solutyypit ja tekijät. Resoluutiovaiheessa, eli tulehduksen paranemisvaiheessa tulehdusalue palautuu rakenteellisesti ja toiminnallisesti ennalleen, joka johtaa punoituksen ja turvotuksen poistumiseen.
Tulehdus vaurioittaa aina jonkin verran kudosta, jonka vuoksi sen tarkka kontrollointi on erittäin tärkeää. Mikäli tulehduksen säätelyssä on puutteita, voi seurauksena olla esimerkiksi immuunijärjestelmän ylireagointi ja kudosvauriot. Muita tulehduksen säätelyn häiriöiden aiheuttamia ongelmia ovat pitkittyneet tulehdusreaktiot, arpikudoksen muodostuminen, tulehduspaiseet sekä krooniset tulehdusoireet.
Tulehduksen hoito
Ihotautien, kuten aknen ja ruusufinnin kohdalla tulehduksen säätelyssä on häiriöitä. Niissä tulehdusta voidaan hoitaa erilaisilla lääkevalmisteilla sisäisesti ja ulkoisesti. Ihotautien kohdalla onkin aina hyvä kääntyä ihotautilääkärin puoleen, joka suunnittelee sopivan hoito-ohjelman eri tekijöiden perusteella.
Kosmetologilla tulehduksen käsittely riippuu monesta tekijästä. Esimerkiksi tulehduksen määrä iholla vaikuttaa siihen, mitä hoitomenetelmiä iholle voidaan tehdä. Lähtökohtaisesti tulehtuneet alueet, olivat ne sitten isoja tai pieniä, hoidetaan mahdollisimman hellävaraisesti. Useimmilla ammattisarjoilla on erityisiä tulehdusten rauhoittamiseen tarkoitettuja valmisteita, joita voidaan yhdistää hoitoon. Sen lisäksi olemassa on esimerkiksi erilaisia valohoitolaitteita, joiden avulla tulehdusta voidaan pyrkiä rauhoittamaan. Mikäli kyseessä on ihotauti, kuten ruusufinni, kosmetologi auttaa suunnittelemaan kotihoito-ohjelman, jossa on huomioitu mahdolliset lääkehoidot ja toteuttaa lääkehoitoa tukevia, ihoa rauhoittavia hoitoja.
Vinkkejä kotihoitoon
Tulehduksillisten ihotautien hoito on usein hyvin yksilöllistä ja vaativaa, joten niiden kotihoidossa kannattaa aina kääntyä asiantuntijan puoleen. Sen sijaan yksittäisiä tulehtuneita papuloita ym. voi hyvin hoitaa kotona erilaisten kosmetiikkatuotteiden avulla. Markkinoilta löytyy lukuisia hyviä vaihtoehtoja niin puhdistukseen, kuin kosteutukseenkin. Sen lisäksi ihonhoitorutiineihin voi liittää tulehduksia rauhoittavia paikallishoitovalmisteita, jotka ovat suunniteltu nimenomaan tulehdusten hoitoon. Paikallishoitovalmisteet sisältävät tyypillisesti esimerkiksi teepuuöljyä, aloe veraa, sinkkiä vihreää teetä, salisyylihappoa tai atselaiinihappoa. Hyvän lisän voi saada myös esimerkiksi valkosavea, kaoliinia sisältävistä naamioista.
Tulehtuneiden papuloiden puristelua tai ylimääräistä koskemista on hyvä välttää, sillä se voi pahimmillaan lisätä tulehdusta entisestään tai jättää arpia ihoon.
Esimerkkejä tulehdusta rauhoittavista kosmetiikan raaka-aineista:
Retinoidit (retinaldehydi, retonoli, retinyyliesterit) Retinoideja käytetään aknen hoidossa lääkevalmisteissa, mutta ne muodostavat myös yleisen kosmetiikassa käytetyn raaka-aineryhmän. Niillä on havaittu olevan lukuisia tulehduksen kannalta positiivisia vaikutuksia, mutta kosmetiikan puolella ei ole tehty laajoja placebo-kontrolloituja kokeita niiden tehosta. Yleisesti retinoideja sisältäviä tuotteita kuitenkin pidetään hyvin toimivana menetelmänä tulehdusten hoidossa.
Atselaiinihappo: Atselaiinihappo on ensimmäisiä kosmetiikassa käytettyjä tulehdusta rauhoittavia ainesosia, eli sillä on pitkä historia. Kyseistä raaka-ainetta pidetään myös ihoa suojaavana, jonka vuoksi sen ajatellaan olevan hyvä punoituksen rauhoittamiseen.
Teepuuöljy: Tulehdusta rauhoittavan ja antimikrobisia aineita sisältävän teepuuöljyn on todettu olevan tehokas raaka-aine tulehduksen hoidossa. Sen on havaittu rauhoittavan tehokkaasti myös tulehdusalueen punoitusta. Teepuuöljy voi aiheuttaa ihoärsytystä.
Aloe vera: Monelle tuttu aloe vera on tulehdusta rauhoittava, bakteerien kolonisaatiota hillitsevä ja haavan paranemista edistävä raaka-aine. Kyseistä raaka-ainetta on tutkittu muun muassa ruusufinnin hoidossa nimenomaan sen tulehdusta rauhoittavien ominaisuuksien vuoksi.
Vihreä tee: Polyfenoleja sisältävä vihreä tee on hyvin yleinen raaka-aine tulehdusta rauhoittavassa kosmetiikassa. Rauhoittavien ominaisuuksien lisäksi vihreä tee on hyvin antioksidanttinen, eli se suojaa ihoa vapailta happiradikaaleilta ja niiden aiheuttamilta soluvaurioilta.
Muistilista:
Tulehdus on monimutkainen ihon puolustusreaktio, jonka tarkoituksena on estää taudinaiheuttajien pääsy elimistöön sekä estää kudosvaurioita
Akuutti tulehdus rauhoittuu itsestään, kun taudinaiheuttaja tai vaurioituneet solut on saatu poistettua
Poikkeavuudet tulehdusreaktion säätelyssä voi johtaa krooniseen tulehdukseen tai esimerkiksi poikkeavaan arpien muodostumiseen
Moneen ihotautiin liittyy tulehdus. Ihotautien kohdalla on aina hyvä kääntyä ihotautilääkärin puoleen, jotta iho saadaan tasapainotettua. Kosmetologi voi tukea ihotautien hoidossa auttamalla kotihoidon suunnittelussa ja tekemällä tulehdusta rauhoittavia hoitoja
Tulehtuneiden ihoalueiden koskeminen ja puristelu on syytä jättää pois
Kotihoitoon voi valita tulehdusta rauhoittavia tuotteita ja paikallishoitovalmisteita
Muista, että voit aina soittaa tai lähettää meille viestiä, mikäli mieleesi nousee kysymyksiä ihonhoitoon liittyen. Autamme aina mielellämme!
Ihanaa loppusyksyä toivottaen,
Tuuli / Kauneushoitola Isla