lauantai 1.8.2020

Kosmetiikka-allergia 

Kosmetiikka on osa lähes jokaisen meidän päivittäistä elämäämme. Käytämme runsaasti erilaisia kosmetiikkatuotteita päivittäin, aina hammastahnasta ihonhoito- ja hiustenhoitotuotteisiin. Kosmetiikan käyttöön on olemassa hyvä syy: haluamme näyttää ja tuoksua hyvältä. Hygieniasta huolehtiessamme peseydymme saippualla ja estämme hienhajua deodorantin tai antiperspirantin avulla sekä pesemme hampaamme hammastahnalla aamuin illoin. Ihon- ja hiusten hyvinvoinnista huolehdimme erilaisten hoitotuotteiden avulla ja ehostamme itseämme meikki- ja hiustenmuotoilutuotteilla. Kosmetiikan käytölle on tosiaan lukuisia, tärkeitä syitä. Erilaisten tuotteiden käytön yleistyminen on kuitenkin tuonut mukanaan myös ikävämmän puolen. Lisääntynyt kosmetiikkakuormitus on liitetty tutkimuksissa kosmetiikan aiheuttamien ei-toivottujen reaktioiden yleistymiseen. Kosmetiikan aiheuttamien reaktioiden yleisyyttä on vaikea arvioida tarkasti. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin arvioitu, että noin 10 % väestöstä olisi joskus saanut jonkin asteisen reaktion kosmetiikkatuotteesta.


Kosmetiikasta saadut reaktiot voivat olla erityyppisiä. Joskus tuote voi aiheuttaa nopeastikin ohimenevän ärsytysreaktion ja joskus kyseessä saattaa olla kosmetiikka-allergia. Nämä kaksi reaktiota on hyvä erottaa toisistaan. Kosmetiikka-allergia on kyseessä silloin, kun ilmenee kosketusallergia jotain tiettyä kosmetiikan raaka-ainetta kohtaan. Tällöin elimistön immunologiset mekanismit reagoivat jotain tiettyä allergeenia vastaan. Kosmetiikka-allergiasta puhuttaessa kyseessä on yleensä viivästynyt allergia, jossa tietyt valkosolut herkistyvät ympäristön kemikaaleille. Oireet alkavat hitaasti, jopa tuntien tai päivien kuluttua altistuksesta. Oireina voi olla esimerkiksi ihoalueen kutina, turvotus, punoitus sekä näppylät. Viivästynyt allerginen reaktio näyttäytyy usein kosketusallergiana, eli allergiaoireet puhkeavat kosketusalueelle. Tyypillinen kosketusallergiaa aiheuttava allergeeni on nikkeli, mutta myös tietyt kosmetiikan raaka-aineet, kuten säilöntäaineet ja hajusteet. Pahimmillaan kosketusallergia voi haitata jopa työkykyä.


Kosmetiikka-allergiaan liittyy aina yksi tai useampi allergeeni, eli herkistäjä. Allergeenit ovat yksilöllisiä, mutta tiettyjen kosmetiikan raaka-aineryhmien on havaittu aiheuttavan yleisemmin kosmetiikka-allergiaa. Nämä raaka-aineryhmät ovat hajusteet, formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet sekä hiusvärit. Tutkimuksissa on havaittu, että korkean elintason maissa jopa 2–3 % on herkistynyt hajusteille. Yksilöllisyys on kuitenkin hyvä aina muistaa ja kosmetiikka-allergiaa epäillessä hakeutua lääkäriin. Lääkäri testaa mahdollisia allergeeneja lapputestin avulla ja oikea allergeeni saadaan tunnistettua.

Ajatus kosmetiikassa tunnistetuista yleisimmin allergiaa aiheuttavista raaka-aineista voi synnyttää pelkoa kyseisiä raaka-aineita kohtaan. On kuitenkin muistettava, että kosmetiikan raaka-aineiden turvallisuutta tutkitaan ja valvotaan tarkasti. Tavoitteena on varmistaa, että kosmetiikka olisi turvallista käyttäjälleen. Reaktioita kuitenkin tulee ja sen vuoksi kehitystä jatketaan. Hajusteiden kohdalla kosmetiikka-asetuksessa on ilmoitettu lista tietyistä hajusteissa esiintyvistä kemikaaleista, joiden käytöstä on ilmoitettava erikseen tietyn pitoisuuden ylittyessä (iholle jätettävissä tuotteissa yli 0,001 % ja pois huuhdottavissa 0,01 %). Listalla esiintyvien 26 kemikaalin on siis havaittu aiheuttavan reaktioita, jonka vuoksi niiden olemassaolo tulee tuoda aina erikseen esiin. Yleensä hajusteen käytöstä riittää ainesosalistassa pelkkä maininta ”Parfum” tai ”Fragrance”, mutta hajusteseoksen sisältäessä kyseisiä kemikaaleja, on ne avattava listaan erikseen. Kyseisiä kemikaaleja esiintyy myös osana tiettyjä eteerisiä öljyjä. Listalle on ehdotettu lisättäväksi useita kymmeniä muitakin kemikaaleja, mutta niiden osalta päätöstä ei olla vielä tehty.

Hajusteiden turvallista käyttöä pyritään varmistamaan lainsäädännön lisäksi myös muiden toimijoiden kautta. Esimerkki tällaisesta toimijasta on IFRA, eli International Fragrance Association. IFRA:n jäsenorganisaatiot ovat sitoutuneet luopumaan tiettyjen hajusteiden käytöstä. IFRA arvioi eri hajusteiden turvallisuutta ja on kieltänyt jäsenyhdistyksiltään noin 150 hajusteen käytön. Muita turvallisuuden arviointiin osallistuvia toimijoita ovat mm. RIFM (Research Institute for Fragrance Materials Inc), Cosmetics Europe sekä EU:n tiedekomitea SCCS.

Kosmetiikan aiheuttamat ärsytysreaktiot

Kosmetiikka-allergian lisäksi kosmetiikka voi aiheuttaa niin kutsuttuja ärsytysreaktioita. Ärsytysreaktiot ovat nopeasti ohimeneviä, eivätkä ne siis tarkoita kosmetiikka-allergiaa. Ärsytysreaktion tunnistaa usein nopeasti tuotteen levityksestä ilmenevästä epämiellyttävästä tunteesta, punoituksesta ja kihelmöinnistä. Aina ärsytysreaktio ei johdu tuotteen sopimattomuudesta, vaan myös väärä käyttötapa voi aiheuttaa reaktion. Ärsytysreaktioiden ennaltaehkäisemisessä on hyvä muistaa noudattaa tuotteen käyttöohjeita ja säilytysohjeita. Jos koet reagoivasi herkästi eri tuotteisiin, kannattaa uutta tuotetta testata kyynärvarren iholle noin viikon ajan ennen käytön aloittamista.

Vaikka kosmetiikan turvallisuutta pyritäänkin jatkuvasti parantamaan, ei se silti poista kosmetiikka-allergioita tai ärsytysreaktioita. Jos tunnistat tietyn raaka-aineen aiheuttavan ärsytystä, pyri välttämään sen käyttöä ja hakeudu tarvittaessa allergiatesteihin. Jos koet, että reagoit hyvin herkästi kaikkeen kosmetiikkaan, voit myös aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Sekä ihon-, että hiustenhoitotuotteissa on nykyään tarjolla laaja valikoima myös herkälle sopivia tuotteita. Ihonhoidossa tämä usein tarkoittaa sitä, että tuotteesta on jätetty pois hajusteet ja muut yleisesti ihoa ärsyttävinä pidetyt ainesosat. Lisäksi markkinoilla on nykyään useita portaaleja sekä sovelluksia, joiden avulla ainesosalistan läpikäynti ja tietyn ainesosan välttäminen helpottuu. Hyvä esimerkki on Allergiaportaali, jonne saa helposti luotua tunnukset sekä profiilin. Näin ollen pitkien ainesosalistojen lukeminen ei ole enää tarpeellista. Jos koet reagoivasi herkästi eri kosmetiikkatuotteille, suosittelemme myös lukemaan blogitekstimme herkästä ihosta.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on kosmetiikka-allergiasta tai kosmetiikan aiheuttamista ärsytysreaktioista? Osallistu keskusteluun Instagramissa @kauneushoitolaisla.

Kesäisin terveisin,

Tuuli / Kauneushoitola Isla