Ihonhoito talvella
Syksy on saapunut ja ilmat viilenneet. Lämpötilan ja ilmankosteuden muutosten sekä monen muun tekijän, kuten tuulen vaikutukset näkyvät myös ihossamme. Marraskuun teemana onkin syksyn ja talven aiheuttamat muutokset ihossa sekä ihonhoitorutiinien päivittäminen vuodenaikaan sopivaksi.
Kylmän ilman vaikutuksia ihoon on tutkittu jonkin verran ja niistä saadut tulokset ovat hyvin kiinnostavaa luettavaa. Tutkimuksissa on muun muassa vertailtu sitä, millaisia erilaisia haasteita iho kohtaa viileässä ilmastossa verrattuna lämpimämpiin olosuhteisiin. Talven haastavat ilmasto-olosuhteet aiheuttavat tyypillisesti ihon voimakasta kuivumista ja kutinaa sekä ekseeman pahenemista ekseemapotilailla.
Talven aiheuttamat muutokset ihossa
Mitä ihossa sitten konkreettisesti tapahtuu? Muutoksia on runsaasti. Esimerkiksi tulehdusten välittäjäaineiden, stressihormonin sekä tiettyjen immuunisolujen määrä ihossa lisääntyy, jonka vuoksi iho on talvella reaktiivisempi ulkoisia ärsykkeitä ja allergeeneja vastaan. Iho voi siis olla normaalia herkempi ja reagoida tekijöihin, jotka eivät normaalitilassa aiheuttaisi reaktiota.
Lisäksi vuodenaika vaikuttaa ihon kosteustasapainon ylläpitoon osallistuvien tekijöiden toimintaan. Talvella ihon pintakerroksessa esiintyy normaalia vähemmän ihon suojaan osallistuvia rasva-aineita sekä niin kutsuttua NMF:ää (natural moisture factor). NMF on ihon kosteustasapainoon vaikuttava eri aineiden seos, joka suojaa ihoa ja estää ihon kuivumista. Rasva-aineiden ja NMF:n alhainen pitoisuus heikentää ihon suojaa, joka lisää iholta pois haihtuvan veden määrää. Heikentynyt suoja vaikuttaa myös omalta osaltaan ihon herkempään reagointitaipumukseen.
Ihon rakenteellisten muutosten lisäksi ulkoiset tekijät tuovat oman haasteensa. Ulkoisiin tekijöihin kuuluu luonnollisesti kylmä ilma, mutta myös alhainen ilmankosteus ja tuuli. Ihmiset ovat herkkiä pienillekin lämpötilamuutoksille ja iholla muutokset voivat voimistaa kutinan tunnetta ja vaikuttaa iholta pois haihtuvan veden määrään. Sisätilojen voimakas lämmittäminen puolestaan laskee ilmankosteutta, joka heikentää ihon suojabärrieriä ja voi aiheuttaa tulehdusten syntyyn vaikuttavien tekijöiden aktivoitumista, kutinaa ja kuivuutta. Lisäksi kuiva ilma vaikuttaa solujen välisiin liitoksiin. Kuivassa ilmassa liitokset eivät hajoa yhtä helposti ja solujen luonnollinen hilseily vähenee. Näin ollen iholle voi kertyä paksu solukerros, joka tuntuu karhealta ja kuivalta. Iholle optimaalisin ilmankosteus on tutkimusten mukaan 25–60 % paikkeilla, joista 45 % pidetään parhaimpana. Sekä sisätilojen lämmitys, että ulkona odottava kylmyys siis vaikuttavat ihoon negatiivisesti. Talvella lisää haastetta tuo tuuli, joka vähentää ihon kosteuspitoisuutta ja lisää haihtuvan veden määrää.
Ihon hoitamiseen ja suojaamiseen onkin kiinnitettävä erityisen paljon huomiota, jotta iho pysyisi ehjänä, eikä rikkoutuisi voimakkaan kuivumisen vuoksi. Ilmankosteuden lisääminen ja oikeat ihonhoitotuotteet voivat olla avuksi kuivuuden hillitsemisessä. Ilmankosteuteen voi vaikuttaa laskemalla lämmitystä muutamalla asteella. Lisäksi päivittäinen ulkoilu vähentää alhaiselle ilmankosteudelle altistumisen määrää. Ulkoillessa iho kannattaa suojata mahdollisuuksien mukaan vaatteilla. Suojaaminen on tärkeää, sillä kylmä ilma voi aiheuttaa paljon vakavampiakin ongelmia, kuin voimakkaan kuivumisen. Esimerkkeinä toimivat muun muassa jopa kudosvaurioihin johtavat paleltumat sekä muut kylmästä johtuvat muutokset, kuten marmori-iho. Vaatetus on tärkeässä roolissa näiden muutosten ennaltaehkäisyssä!
Ihonhoito talvella
Ihonhoitorutiineja voi olla syytä päivittää talviaikaan, jos koet ihosi kuivuvan ja ärtyvän helpommin. Heikentyneen suojabärrierin vuoksi ihonhoidossa kannattaa keskittyä hellävaraiseen hoitoon. Suosi mietoja puhdistustuotteita ja vältä ihon liiallista kuorimista. Ihon ollessa muutenkin koetuksella, ei sitä ole tarvetta rasittaa lisää ulkoisesti käyttämällä turhan voimakkaita hoitotuotteita.
Hoitovoide voi olla tarpeen vaihtaa koostumukseltaan hieman paksumpaan, sillä iho kaipaa enemmän rasva-aineita ja kosteuttavia aineita. Hoitovoide kannattaa levittää pakkaspäivinä niin, että se ehtii imeytyä kunnolla ennen ulos menoa, sillä kostea voide saattaa jäätyä pakkasessa. Osalla onkin lapsuusmuistoja ajalta, jolloin pakkaseen tavattiin laittaa ihon suojaksi paksu kerros vaseliinimaista voidetta. Voiteen jäätyminen on aiheuttanut monelle iholle pysyvää punoitusta, eli teho on ollut toivotusta päinvastainen. Ihon kotihoitoon voi myös lisätä hoitavat ja kosteuttavat naamiot. Osa kosteuttavista naamiosta voidaan jättää vaikuttamaan yön ajaksi, jos iho tuntuu erityisen kuivalta. Muista kuitenkin tarkistaa asia, ennen kuin jätät tuotteen vaikuttamaan koko yöksi.
Myös kosmetologin vartalo- ja kasvohoitopalveluista voit saada apua ihon kuivuuteen ja ärtyneisyyteen. Jo pelkästään hieronta hoitavalla öljyllä pehmittää ihon pintaa ja jättää ihon ihanan sileäksi ja hoidetuksi. Jos iho on hyvin ärtynyt, jätetään voimakkaat tuotteet ja hoitomenetelmät väliin ja keskitytään ihon vahvistamiseen ja kosteuttamiseen.
Jos kaipaat vinkkejä ihonhoitoon talvella, älä epäröi olla yhteydessä!
-Tuuli / Kauneushoitola Isla