maanantai 1.3.2021

Ruusufinni - päivitetty katsaus

Ruusufinni on tuttu aihe blogissamme. Haluamme kuitenkin palata aiheeseen säännöllisesti, sillä kyseessä on ihotauti, josta opitaan jatkuvasti uutta. Ruusufinnissä kiinnostavaa on se, että ihotautia alettiin tutkia aktiivisesti vasta 2000-luvulla. Vaikka ihotauti tunnistettiin jo aiemmin, oli tutkimuksiin vaikea saada rahoitusta, sillä sen ajateltiin olevan "vain kosmeettinen haitta". Myöhemmin ruusufinni määriteltiin harvinaiseksi sairaudeksi, joka mahdollisti tutkimustyön räjähdysmäisen kasvun. 

Mikä ruusufinni on?

Ruusufinni eli acne rosacea, on yleinen ja monimuotoinen kasvojen alueella oireileva ihotauti. Tyypillisesti aikuisiällä 30–50 vuoden iässä puhkeavaa ihotautia esiintyy Suomessakin jopa joka kymmenennellä. Ruusufinni tunnetaan kroonisena, kasvojen keskialueella oireilevana ihotautina, jolle tyypillistä on oireiden yllättävä ilmaantuminen ja vaihtelu muun muassa vuodenajan mukaan.

Ruusufinnin oireisiin luetaan muun muassa jatkuva punoitus, papulat, pustulat, lehahtelu, teleangiektasiat, rinofyyma, silmäoireet, ihotuntemukset, kuten kutina ja kuumotus sekä turvotus. Oireet voivat vaihdella potilaalla iän, taudin keston, toistuvuuden tai vuodenajan mukaan. Aiemmin ruusufinni on jaettu oireiden mukaan eri alatyyppeihin, mutta vuonna 2018 National Rosacea Societyn keräämä asiantuntijaryhmä kehotti luopumaan aiemmista alatyypeistä ja keskittymään yksilöllisesti potilaan oireisiin.

Ruusufinnin syntymekanismit

Ruusufinnin taustalla vaikuttaa useita tekijöitä, joiden yhteisvaikutusten uskotaan johtavan ihomuutosten syntyyn. Ruusufinnin taustalla on tunnistettu muutoksia immuunipuolustuksessa, tulehduksen säätelyssä, ihon mikrobiomissa, neuropeptideissä sekä verenkiertojärjestelmässä. Mekanismeja tutkitaan aktiivisesti ja tänä päivänä esimerkiksi tulehdusreaktioita pystytään kuvaamaan yksityiskohtaisesti.

Ruusufinnin oireiden tiedetään pahentuvan erilaisten laukaisevien tekijöiden, triggereiden vaikutuksesta. Tutkimuksissa on havaittu joitain hyvin yleisiä triggereitä, kuten UV-säteily, stressi, kuuma ilma, tuuli ja raskas liikunta. Triggerit ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä ja eri tekijät voivat laukaista eri ihmisillä hyvin eri tyyppisiä oireita. Laukaisevien tekijöiden tunnistaminen on yksilöllinen prosessi ja voi viedä aikaa, sillä joskus triggerin tunnistaminen on haastavaa.

Ruusufinni & ihonhoito

Ihonhoito on tärkeä osa ruusufinnin hoitoa. Oikeaoppisella ihonhoidolla voidaan hillitä ruusufinnin oireita ja pidentää aikaa oireiden ilmaantumisten välissä. Vaikka ihonhoidolla tiedetäänkin olevan tärkeä rooli ruusufinnin hoidossa, ei tutkimustietoa optimaalisista ihonhoitomenetelmistä tai -tuotteista vielä ole. Olennaista on huomioida muutamia ruusufinnin erikoispiirteitä. Ruusufinni-ihon tiedetään olevan hyvin reaktiivinen ja se voi ärsyyntyä tekijöistä, jotka eivät normaalilla iholla aiheuttaisi ihoärsytystä. Useiden normaalille iholle sopivien raaka-aineiden onkin huomattu aiheuttavan ruusufinni-iholla negatiivisia tuntemuksia, kuten pistelyä tai polttelua. Pistelyn ja polttelun lisäksi kosmetiikkavalmisteen sopimattomuudesta kertoo ulkoisten iho-oireiden pahentuminen.

1. Ihon puhdistaminen

Ruusufinnin itsehoidossa ihon puhdistamisen uskotaan olevan olennaisessa roolissa. Ihon puhdistamisella pyritään tasapainottamaan ihon mikrobiomia sekä poistamaan iholta talia ja ympäristön epäpuhtauksia. Ihon mikrobiomin tasapainottamista pidetään tärkeänä, sillä eri mikrobit, kuten Demodex talipunkit on liitetty ruusufinniin. Oikein valittu puhdistustuote voi rauhoittaa ihotuntemuksia, kuten pistelyä ja kuumotusta. 

2. Ihon kosteuttaminen

Iho-oireiden hillitsemiseen voi saada apua myös kosteusvoiteista. Sopivan kosteusvoiteen käytöllä vähennetään iholta pois haihtuvan veden määrää, parannetaan ihon läpäisyesteen toimintaa ja vähennetään kuivuutta. Ihon läpäisyesteen vahvistaminen voi vähentää myös ihoreaktioiden määrää ja ihon herkkyyttä sekä parantaa lääkeaineiden sietokykyä.

3.  Ihon suojaaminen auringolta

Kolmas tärkeä kosmetiikkaryhmä ruusufinnin hoidossa on aurinkosuojatuotteet. Päivittäistä aurinkosuojausta pidetään tärkeänä osana ruusufinnin hoitoa, sillä UV-säteilyn tiedetään olevan yleinen triggeri. Haastavaa aurinkosuojauksesta tekee kuitenkin se, että moni tuote markkinoilla aiheuttaa ihoärsytystä ruusufinni-iholla. 

4. Ihon meikkaaminen

Ruusufinnin iho-oireita voi tarvittaessa myös häivyttää meikin avulla. Peittomeikkauksessa hyödynnetään värioppia sekä runsaspigmenttisiä tuotteita. Meikissä on hyvä käyttää hellävaraisia otteita, sillä rajut ja voimakkaat otteet voivat ärsyttää ihoa ja tuntua epämiellyttäviltä.

Lopuksi

Tänä päivänä tiedetään, että ruusufinni vaikuttaa voimakkaasti kaikkiin elämän osa-alueisiin. Onkin tärkeää, että tarjolla olisi mahdollisimman paljon tukea ja apua. Havainnot ihotaudin psyykkisistä vaikutuksista alleviivaavat sitä, että kenenkään ihotautia tai sen aiheuttamia tunteita ei missään tilanteessa saa vähätellä.

Ihonhoitoon liittyviä kysymyksiä voit aina lähettää meille sähköpostitse tai puhelimitse. Autamme parhaamme mukaan <3

Aurinkoisin terveisin,

Tuuli / Kauneushoitola Isla