maanantai 1.7.2024 

Melasma eli maksaläiskä

Aurinkoista heinäkuun alkua! Kesällä lisääntyneen auringonsäteilyn myötä keskustelussa nousee esiin tuttu aihe, pigmenttihäiriöt. Erilaiset pigmenttihäiriöt ovat yleisiä erityisesti naisten keskuudessa ja ne voivat vaikuttaa elämänlaatuun ja itsetuntoon voimakkaasti. Pigmenttihäiriöitä on olemassa lukuisia erilaisia, mutta tässä blogijulkaisussa tulemme tutustumaan tarkemmin melasmaan eli maksaläiskään. 

Mikä on melasma?

Melasma on tyypillisesti kasvojen alueella symmetrisesti esiintyvä tumma hyperpigmentaatio. Tummien läiskien rajat ovat epätarkkoja ja niitä nähdään usein otsan, nenän, ylähuulen, poskien sekä leuan alueella. Melasmaa pidetään yleisenä vaivana, joskin sen tarkkaa esiintyvyyttä väestössä on vaikea arvioida. Sen kuitenkin tiedetään olevan yleisempi naisväestössä.

Melasman taustalla

Melasman syntyyn vaikuttavia tekijöitä tunnetaan lukuisia, vaikka paljon on vielä selvittämättä. Riskitekijöihin luetaan muun muassa…


Tutkimuksissa on havaittu, että tummemmilla ihotyypeillä on kohonnut riski melasmaan. Tärkeässä roolissa on myös valoaltistuksen määrä, sillä vakavilla valovaurioilla on huomattu olevan selvä yhteys melasman syntyyn. Hormonaalisten tekijöiden vaikutuksia puolestaan kuvaa se, että melasman ilmeneminen on tyypillistä raskauden aikana. Myös tietyt hormonaaliset valmisteet sekä vaihdevuodet voivat vaikuttaa melasman syntyyn. 

Mitä ihossa tapahtuu?

Kuten sanottu melasman muodostumiseen vaikuttaa monen tekijän yhteisvaikutus ja näin ollen myös ihossa voidaan nähdä alueella lukuisia poikkeavuuksia. Esimerkiksi UV-säteily vaikuttaa melasman syntyyn muun muassa lisäämällä ihossa vapaiden happiradikaalien määrää sekä lisäämällä pigmentin eli melaniinin tuotantoa. Vapaat happiradikaalit hajottavat solurakenteita niiden määrän kohotessa liian suureksi. Tilaa kutsutaan oksidatiiviseksi stressiksi, jolta suojautumisessa aurinkosuojauksella on tärkeä rooli. UV-säteilyn lisäksi myös näkyvä valo on voitu liittää pigmentaation syntyyn. Sekä näkyvä valo, että UV-säteily vaikuttavat ihon eri solutyyppeihin (epidermiksen keratinosyyteihin ja dermiksen fibroblasteihin), jotka eri signaalireittien kautta lisääävät pigmentaatiota. 

Ihon pigmentin eli melaniinin tuotannosta vastaavat melanosyytti nimiset solut. Melanosyytit sijaitsevat ihon epidermiksen alimmassa kerroksessa ja ne ovat voimakkaasti haaroittuneita. Melanosyytin haaroja kutsutaan dendriiteiksi ja melanosyytti kuljettaa niiden kautta pigmenttiä “ihosoluille” eli keratinosyyteille. Pigmentti asettuu keratinosyyttisolun tuman yläpuolelle suojaamaan solua auringon säteilyltä. Melasmassa eri tekijöiden toimesta melanosyyttien on havaittu jakautuvan nopeammin. Myös kyseisten solujen aktiivisuuden on havaittu kiihtyvän. Muutoksia nähdään edellä kuvattujen lisäksi ihon läpäisyesteessä, jonka arvioidaan olevan vaurioitunut melasmassa. 

Melasma voidaan jakaa edelleen kolmeen luokkaan:


Epidermaalisessa melasmassa melaniinia eli pigmenttiä esiintyy kaikissa epidermiksen kerroksissa, erityisesti epidermiksen alaosissa. Pigmentin tuotannosta vastaavat melanosyytit ovat laajentuneita ja voimakkaasti haarautuneita ja niiden pigmentin tuotanto on kiihtynyt. Itse melanosyyttisolujen määrän ei kuitenkaan uskota olevan kohonnut. 

Dermaalisessa melasmassa pigmenttiä voidaan havaita myös epidermiksen alla sijaitsevan dermiksen puolella. Dermaalisessa melasmassa pigmentin lisäksi voidaan havaita valoeslastoosia sekä muutoksia ihon verisuonituksessa. Välimuodossa nähdään molempien muotojen ominaisuuksia.

Melasman hoito

Melasman hoito on haastavaa. Hoito ei ole välttämätöntä, mutta moni kokee sen tärkeäksi pigmenttihäiriön sijaitsessa näkyvällä paikalla kasvojen alueella. Ihomuutoksen taustalla vaikuttaa monen tekijän yhteisvaikutus, jolloin tehokkaan hoidon tulisi kyetä vaikuttamaan näistä mahdollisimman moneen. 

Melasman hoidossa tärkeänä tekijänä pidetään ennaltaehkäisevää aurinkosuojausta. Kuten todettu valoaltistus on voitu selvästi liittää melasman riskitekijöihin, jonka vuoksi aurinkosuojauksesta on tärkeä huolehtia hyvin. Aurinkosuojauksessa suositellaan valitsemaan korkean suojakertoimen omaava tuote, joka tarjoaa suojan sekä UVA- ja UVB-säteilyä, että näkyvää valoa kohtaan. 

Aurinkosuojauksesta huolehtiminen ei kuitenkaan tarkoita, että melasmaa ei voisi muodostua. Olemassa olevan melasman hoidossa voidaan käyttää erilaisia paikallishoitovalmisteita, joskin niiden tehossa on suuria vaihteluita eikä lupauksia niiden toimivuudesta voida antaa. Useimmat pinnallisesti käytettävät valmisteet vaikuttavat estämällä pigmentin eli melaniinin tuotantoa. Tänä päivänä ajatellaan että parhaita tuloksia saadaan käyttämällä eri valmisteiden yhdistelmiä, sillä tällöin melasmaan pystytään vaikuttamaan laaja-alaisemmin. 

Yleisiä paikallishoidossa käytettäviä ainesosia:


Edellä kuvattujen melasman hoitoon käytettyjen ainesosien tehosta on vaihtelevaa näyttöä. Haasteena tutkimuksissa on tutkimusten pieni koko ja pitkäaikaisvaikutusten seurannan puute. Näin ollen ainesosien todellista tehoa melasman hoidossa on vaikea arvioida. Lisäksi paikallishoitotuotteen tehoon vaikuttaa aina myös tuotteen muu koostumus. Tänä päivänä ajatellaankin että kosmeettisen valmisteen tehoa ja vaikutuksia pitäisi tutkia valmiin tuotteen tasolla yksittäisten ainesosien sijaan. Vaikka tehosta ei siis ole takeita, voi moni kokea hyötyvänsä paikallishoitotuotteiden käytöstä ja havaita melasman vaalenemista. 

Melasman hoidossa voidaan joissain tapauksissa käyttää myös sisäisiä hoitomenetelmiä, mutta tämä on hyvin harvinaista. Kolmantena hoitolinjana ovat erilaiset hoitomenetelmät, joiden avulla melasmaa pyritään häivyttämään.  Hoitomenetelmiin yhdistetään tyypillisesti paikallishoitotuote sekä hyvä aurinkosuojaus. Melasman hoidossa voidaan käyttää lukuisia erilaisia hoitomenetelmiä, kuten…

kemiallisia kuorintoja

Kemiallisista kuorinnoista voi olla apua melasman hoidossa niiden epidermistä uudistavan vaikutuksen vuoksi. Vaikutukset näkyvätkin parhaiten epidermaalisten melasmojen hoidossa. Eniten tutkittu kemiallinen kuorinta melasman hoidossa on glykolihappo, mutta myös muita kuorinta-aineita käytetään paljon. 

mikroneulausta

Mikroneulauksessa iholle tehdään pieniä kanavia, joiden kautta aktiiviainetta voidaan imeyttää syvemmälle ihoon. Neulauksen aiheuttamat kanavat stimuloivat lisäksi ihon haavan paranemisprosessia, joka vaikuttaa moneen ihon prosessiin aina solujakautumisesta lähtien. Mikroneulauksella saadaan vaikutettua syvemmälle ihoon, minkä vuoksi sitä pidetään potentiaalisena hoitomenetelmänä myös dermaalisten melasmojen hoidossa. 

laser- ja valohoitoja

Laseria melasman hoidossa on tutkittu viime vuosina enemmän ja saadut tulokset ovat olleet vaihtelevia. Laserin avulla haluttuun kohtaan ihossa saadaan kohdistettua lämpöenergiaa. Melasman hoidossa suositaan ei-ablatiivisia lasereita, sillä ne aiheuttavat vähän tulehdusta ja siten omaavat pienemmän riskin tulehduksen jälkeiseen pigmentaatioon. Ipl:n avulla on myös saatu hyviä tuloksia melasman hoidossa pienemmissä tutkimuksissa. 

Edellä kuvattujen menetelmien lisäksi melasman hoidossa voidaan käyttää myös lukuisia muita hoitomenetelmiä kuten matalataajuista ultraääntä ja radiofrekvenssiä. Monen hoitomenetelmän kohdalla on sama haaste kuin paikallishoitovalmisteissa. Tutkimuksia hoitojen vaikutuksista ja etenkin pitkäaikaisseurantaa on vielä olemassa kovin vähän. Näin ollen hoitomenetelmien todellisen tehon arviointi on haastavaa ja yksilöllisiä eroavaisuuksia hoitojen toimivuudessa voi olla paljon. 

Koska melasma on hyvin haastavahoitoinen, pidetään peittomeikkausta hyvin tärkeänä osana ihomuutosten häivyttämistä. Peittomeikkauksen kautta saadaan häivytettyä melasmaa, joka voi olla tärkeässä roolissa itsetunnon näkökulmasta. Peittomeikkauksessa käytetään runsaspigmenttisiä tuotteita. Hyviä peittomeikkaukseen tarkoitettuja tuotteita löytyy monelta kosmetiikkabrändiltä. 

Lopuksi

Yhteenvetona voidaan todeta että melasma on turhauttava ja haastavahoitoinen tila, joka voi vaikuttaa voimakkaasti elämänlaatuun. Hoidon tehoon vaikuttaa moni tekijä aina ihotyypistä perimään ja hormonaalisiin tekijöihin. Koska melasman taustalla vaikuttaa moni tekijä, on myös hoidossa yhdistettävä erilaisia menetelmiä. Tärkeää on suojata iho hyvin valolta ja hoitaa sekä tulehduksellisia, verisuoniin liittyviä, pigmenttiin liittyviä ja hormonaalsiia muutoksia. Lisääntyvä tutkimusnäyttö opettaa meille jatkuvasti uusia tapoja hoitaa melasmaa entistä tehokkaammin. 

Jos kaipaat apua melasman hoitoon, me autamme mielellämme! Älä siis jää ihosi kanssa yksin <3

Tuuli / Kauneushoitola Isla