Psoriaasi
Psoriaasi (psoriasis) on monimuotoisena, pitkäkestoisena tai toistuvana tunnettu hilseilevä, immunologinen sairaus. Suomessa psoriaasia esiintyy noin kahdella prosentilla väestöstä. Sairauden oireet eivät aina liity pelkästään ihoon, vaan oireita saattaa esiintyä myös nivelissä ja kynsissä. Tässä blogitekstissä keskitymme iho- ja kynsioireisiin. Lisätietoa psoriaasista ja siihen liittyvistä niveloireista löydät kattavasti esimerkiksi Psoriasisliiton sivuilta (www.psori.fi).
Oireet ja alatyypit
Psoriaasin iho-oireita kuvataan tarkkarajaisina, punoittavina, paksuuntuneina ja hilseilevinä läiskinä. Iho-oireet voivat kuitenkin vaihdella psoriaasin alatyypin mukaan. Alatyypeistä yleisin on läiskäpsoriaasi, psoriasis vulgaris. Läiskäpsoriaasin iho-oireet esiintyvät tyypillisesti kyynärpäiden, polvien, ristiselän sekä päänahan alueella. Oireet ovat aiemman kuvauksen mukaisesti tarkkarajaisia, paksuuntuneita ja hilseileviä läiskiä, joihin liittyy monella sairastuneella myös voimakas kutina. Hilseläiskien koko vaihtelee puolesta senttimetristä kämmenen kokoisiin tai suurempiin. Tyypillistä on, että oireilu pahenee talviaikaan ja helpottaa kesällä.
Muita psoriaasin alaluokkia ovat pisarapsoriaasi, taivepsoriaasi sekä märkärakkulainen psoriaasi. Pisarapsoriaasin laukaisee tyypillisesti nielurisatulehdus tai muu tulehdus ja sen iho-oireet ovat pieniä, hentohilseisiä hilseläiskiä. Taivepsoriaasi puolestaan esiintyy tyypillisesti taivealueilla, kuten nivustaipeissa ja kainalossa. Siinä läiskät ovat tarkkarajaisia, mutta ohuita ja hilseettömiä. Märkärakkulainen psoriaasi sijoittuu usein kämmenten ja jalkapohjien alueelle ja oireina ovat sameat rakkulat. Monella psoriaasia sairastavalla esiintyy iho-oireiden lisäksi myös kynsioireita. Kynnet saattavat esimerkiksi paksuuntua ja niissä voi esiintyä pieniä kuoppia ja epätasaisuutta.
Iho- ja kynsioireet voivat vaikuttaa mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin voimakkaasti. Erityisesti silloin, kun tauti oireilee haastavana, on psyykkisten ongelmien riskin huomattu kasvavan. Myös nuori ikä lisää psyykkisten ongelmien riskiä. Ihotauteihin liittyvässä keskustelussa tuodaan usein esiin oireisiin liittyvä häpeä. Iho- ja kynsioireita joudutaan peittelemään siinä pelossa, että ulkoapäin tulee asiattomia, tökeröjä kommentteja. Onkin äärimmäisen tärkeää muistaa, kuinka merkittävä osa myös psyykkinen puoli on ja pitää tämä aina mielessä ihotauteihin liittyvässä keskustelussa.
Psoriaasin taustaa
Psoriaasin taustaa ja syntymekanismeja on tutkittu, ja tutkitaan, paljon. Taustalla on useita tekijöitä, mutta tänä päivänä merkittävimpinä tekijöinä pidetään perintö- ja ympäristötekijöitä. Tutkimuksissa on huomattu selkeä yhteys sairauden perinnöllisyydessä. Arvio on, että toisen vanhemman psoriaasi lisää riskiä sairastumiseen 20 prosentilla. Molempien vanhempien psoriaasi nostaa luvun 65 prosenttiin. Perintötekijät eivät kuitenkaan aina selitä psoriaasia ja vain noin kolmasosalla sairastuneista esiintyy psoriaasia lähisuvussa.
Psoriaasin varsinaiset iho-oireet syntyvät, kun ihon immuunisolut aktivoituvat ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Immuunisolujen aktivoituminen synnyttää reaktion, joka vaikuttaa lopulta myös ihon pintakerroksen, epidermiksen, solujen biologiaan. Reaktion voi synnyttää pienikin ulkoinen ärsyke.
Psoriaasialueella havaittavia muutoksia epidermiksessä:
kiihtynyt solujakautuminen
solujen poikkeava erilaistuminen
tulehdussolujen määrän kohoaminen
verisuonten muutokset
Jo nämä muutamat luetellut muutokset kuvaavat hyvin ihon muuttunutta rakennetta ja toimintaa. Kiihtynyt solujakautuminen johtaa esimerkiksi ihon paksuuntumiseen. Hilseläiskät voivat olla hyvinkin paksuja, joka vaikuttaa mm. lääkevoiteiden imeytymiseen. Solujen poikkeava erilaistuminen puolestaan vaikuttaa ihon suojabärrierin muodostumiseen ja toimintaan heikentävästi.
Suomessa psoriaasia hoidetaan erilaisilla pinnallisilla ja sisäisillä lääkehoidoilla sekä valo- ja ilmastohoidolla. Hoitomenetelmä valitaan aina yksilöllisesti mm. oireiden vaikeusasteen, vasta-aiheiden ja aiempien hoitomenetelmien mukaan. Tavoite on kuitenkin sama: minimoida oireita ja parantaa sairastuneen elämänlaatua. Psoriaasin hoito kuuluu ensisijaisesti hoitavalle lääkärille, mutta kosmetologille kannattaa muistaa aina mainita mahdollisista lääkityksistä. Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa esimerkiksi ihoärsytystä tai iho-oireita, joita kosmetologin on tärkeää osata huomioida ennen hoidon aloittamista.
Psoriaasin hoito kauneushoitolassa
Kosmetologi voi olla osana psoriaasin hoitoa esimerkiksi ohjeistamalla ihon kotihoitoa, auttamalla tuotevalinnoissa, pehmentämällä ihoa ja peittämällä kynsi- ja iho-oireita. Kauneushoitolassa psoriaasi huomioidaan aina ennen hoidon aloitusta. On tärkeää käydä läpi aiempaa ihonhoitohistoriaa, jotta osataan välttää mahdollisia ärsyttäviä menetelmiä ja tuotteita. Kuten jo aiemmin mainittiin, pienikin ulkoinen ärsyke voi laukaista iho-oireet.
Terveitä ihoalueita hoidetaan usein normaalisti, mutta voimakkaita hoitomenetelmiä, kuten tiettyjä kuorintoja vältetään myös terveilläkin ihoalueilla. Hilseläiskiä voidaan hoitaa hellävaraisesti, jolloin tavoitteena on ihon pehmentäminen. Alueelle voidaan tehdä esimerkiksi hellävaraista kuorintaa ja hieroa öljyllä, jolloin hilseen määrää saadaan vähennettyä. Kynsioireita puolestaan voidaan tasoittaa esimerkiksi ohentamalla kynttä ja peittää geelilakkausten tai geelikynsien avulla. Meikinopastuksella autetaan häivyttämään ihomuutoksia. Erityisen tärkeää psoriaasin hoidossa on se, että kosmetologi ymmärtää sairauden taustoja ja huomioi sairauden yksilöllisen luonteen.
Kosmetiikkavalinnat
Entäpä sitten kosmetiikan valinta? Aiheena psoriaasi-ihon kosmetiikkavalinnat on kiinnostava. Usein eri ihotauteihin liittyen löytyy tieteellisiä julkaisuja myös kosmetiikan käyttöön liittyen, mutta psoriaasin kohdalla tilanne on toinen. Tutkimuksissa on voitu osoittaa, että säännöllinen perusvoiteen käyttö auttaa vähentämään kutinaa ja hilseilyä. Perusvoiteissa hyödyn antaa tutkitun tehon lisäksi myös Kela-korvaus. Lääkevoiteet ja perusvoiteet lääkärikäynteineen kustantavat usein suuria summia, jonka lisäksi määrällisesti perusvoidetta kuluu paljon. Kela-korvauksesta voikin olla suuri hyöty potilaalle. Muuten kosmetiikkavalinnoista on vain vähän luotettavaa tietoa.
Tiettyjä päätelmiä voi tehdä ihossa tapahtuviin rakenteellisiin muutoksiin liittyen: suojabärrierin ollessa heikentynyt, ihosta pääsee haihtumaan enemmän vettä ja ulkoisten tekijöiden pääsy ihoon helpottuu. Voikin ajatella, että iho hyötyy kosteuttavista, ihon rakennetta korjaavista ja hellävaraisista tuotteista. Heikentyneen suojan vuoksi voimakkaasti hajustettujen tuotteiden välttäminen voi olla kannattavaa, etenkin jos oma iho tuntuu reagoivan herkästi. Aiemmissa kirjoituksissa on puhuttu ihon puhdistamisen tärkeydestä ihon mikrobiomin ja pH:n kannalta. Samaa voidaan ajatella myös psoriaasin kohdalla: päivittäinen, hellävarainen puhdistus tukee ihon hyvinvointia. Uusia tuotteita kannattaa kokeilla varovaisesti, muutama tuote kerrallaan, jos kosmetiikka on aiemmin aiheuttanut ihoärsytystä tai psoriaasin pahenemista. Näin mahdollisesti epäsopivat ainesosat on helpompi tunnistaa. Myös kotihoidossa kannattaa suosia hellävaraisempia hoitomenetelmiä ja jättää esimerkiksi voimakkaat happokuorinnat kaupan hyllylle.
Psoriaasi on haastava sairaus, joka voi vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi. On tärkeää muistaa sairauden yksilöllisyys ja sen merkitys sairastuneelle. Muistetaan, että jokaisen iho on erilainen ja eri asiat toimivat eri ihmisillä! Jos kaipaat vinkkejä kosmetologin näkökulmasta esimerkiksi iho- ja kynsioireiden peittämiseen, ihonhoitoon tai tuotevalintoihin, älä epäröi olla yhteydessä!
Syysterveisin,
Tuuli / Kauneushoitola Isla