Keskiviikko 30.9.2020

Atooppinen ekseema

Syksy ja viilenevä ilma vaikuttaa moneen ihotautiin pahentavasti. Yksi talviaikaan tunnetusti paheneva ihotauti on atooppinen ekseema. Monelle tuttu atooppinen ekseema on pitkäkestoinen tai toistuva, voimakkaasti kutiseva ihotauti. Ihotaudin oireet pahenevat usein yllättäen ja pahenemisvaiheiden ennustaminen on haastavaa. Suomessa atooppinen ekseema on yksi yleisimmistä ihotaudeista ja sitä esiintyy väestössä 10–20 prosentilla jossain elämän vaiheessa.

Noin puolilla atooppinen ekseema puhkeaa varhaislapsuudessa ja noin neljäsosalla ekseema jatkuu aikuisikään tai läpi elämän. Atooppisessa ekseemassa esiintyy ihottuma-alueita, jotka ovat tyypillisesti punoittavia ja voimakkaasti kutisevia. Lisäksi alueella voi esiintyä tulehdusta, ihorikkoja, raapimisjälkiä sekä jäkälöitymistä. Atooppista ekseemaa sairastavilla esiintyy ekseeman lisäksi usein myös ihon kuivuutta. Kuivaa ihoa, jolla ei esiinny ekseemaa kutsutaan atooppiseksi ihoksi. Atooppisen ihon tunnusmerkkejä ovat ihon kalpeus, paksuhko tuntu sekä lievä hilseily.

Atooppisen ekseeman taustalla

Atooppisen ekseeman taustalla vaikuttaa monta tekijää, joiden yhteisvaikutus laukaisee ihotaudin oireet. Yhteisvaikutus aktivoi tulehdussoluja ja iholla alkaa esiintyä kutinaa, kuivuutta ja tulehtuneisuutta. Nykytiedon valossa yhden merkittävimmän taustatekijän uskotaan olevan ihon läpäisyesteen heikentynyt toiminta. Ihon läpäisyesteen tehtävänä on estää veden haihtumista ihosta ja ympäristön haittatekijöiden tunkeutumista elimistöön. Kun ihon läpäisyesteen toiminta heikkenee, lisääntyy ihosta haihtuvan veden määrä. Tämä johtaa ihon voimakkaaseen kuivumiseen. Lisäksi tulehduksia aiheuttavien virusten ja bakteerien pääsy ihoon helpottuu.

Läpäisyesteen heikentyneeseen toimintaan vaikuttaa tiettyjen läpäisyesteen rakennusaineiden vähäinen määrä. Tutkimuksissa on havaittu, että atooppisessa ekseemassa rasva-aineenvaihdunnan häiriintyminen on johtanut muun muassa alhaiseen keramidimäärään. Keramidit ovat tärkeä osa hyvin toimivaa ihon läpäisyestettä, joten alhainen määrä vaikuttaa voimakkaasti läpäisyesteen toimintaan. Tutkimuksissa on havaittu myös muiden läpäisyesteen rakennusaineiden määrän laskeneen. Keramidien vähäistä määrää kuvaa hyvin esimerkki ihon palautumisesta saippuapesun jälkeen: Normaalin ihon keramidimäärä palautuu saippuapesun jälkeen noin 1,5 tunnissa. Atooppisella iholla palautuminen kestää jopa 1–2 vuorokautta. 

Ihon läpäisyesteen toiminnan lisäksi atooppisen ekseeman puhkeamiseen vaikuttavat ympäristötekijät, ihon mikrobit, immunologiset reaktiot sekä perimä. Vaikuttava tekijä on myös voimakkaan kutinan aiheuttama kutina-raapimiskierre. Ekseema-alueen raapiminen johtaa ihon rikkoutumiseen, joka käynnistää kierteen. Raapiminen lisää tulehdussolujen määrää ekseema-alueella ja kutina lisääntyy. Kutinan vaikutus atooppiseen ekseemaan on tärkeä. Kutina voi pahimmillaan johtaa jopa uni- ja keskittymisvaikeuksiin. Usein raapimisen tarve on niin voimakas, että raapiminen tapahtuu tiedostamatta.

Atooppiseen ekseemaan liittyy tyypillisesti ihon herkkyys ja kutinan voimistuminen ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Esimerkiksi psyykkiset tekijät, kuiva sisäilma, karheat vaatteet ja vääränlaiset kosmetiikkatuotteet voivat pahentaa oireita.

Atooppisen ekseeman hoito

Atooppisen ekseeman hoidossa tavoitellaan oireiden lievittämistä. Olennainen osa hoitoa on kotihoito, jolla pyritään vahvistamaan ihon läpäisyestettä. Läpäisyesteen vahvistamiseen käytetään perusvoiteita, joiden käyttö on tärkeää, vaikka ekseemaa ei olisikaan aktiivisessa tilassa. Perusvoiteiden teho on havaittu lukuisissa tutkimuksissa. Tärkeää perusvoiteiden käytössä on riittävä määrä: perusvoidetta tulee levittää päivittäin ja aina pesun jälkeen runsaasti. Atooppista ekseemaa sairastavilla on mahdollisuus saada perusvoiteisiin Kela-korvaus. Kotihoitoon voidaan yhdistää myös tulehdusta vähentävä paikallishoitotuote. On myös tärkeää huolehtia ihon puhtaana pitämisestä: iho tulee pestä vedellä ja tarvittaessa hajusteettomalla, happamalla tai neutraalilla pesunesteellä päivittäin. Näin iholta saadaan poistettua lika sekä ihoa ärsyttävät bakteerit. 

Pesuun voidaan käyttää myös perusvoidetta. Perusvoiteen, pesun ja paikallishoitotuotteen lisäksi hoitoon voidaan ottaa tarpeen tullen mukaan sisäinen lääkehoito tai valohoito. Eri lääkevalmisteilla on erilaisia vaikutuksia myös ihoon, joten muistathan aina mainita näistä kosmetologillesi. Kuten muidenkin ihotautien kohdalla, myös atooppiseen ekseemaan etsitään vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Kiinnostava ajankohtainen tutkimuskohde ovat probiootit. Yleistettäviä tuloksia ei probioottien käytöstä olla vielä saatu, vaan tarvitaan lisää tietoa eri probioottikantojen yhdistelmistä, annostelusta sekä pitkäaikaistuloksista. 

Atooppinen ekseema kauneushoitolassa

Kauneushoitolaan meneminen voi tuntua pelottavalta, etenkin kun kyseessä on helposti reagoiva ihotauti. Tärkeää onkin hoitosuhteen alussa aloittaa hoitaminen varovasti. Hoidon alussa käydään perusteellisesti läpi ihoa ja aiempia hoitokokemuksia: reagoiko iho herkästi kosmetiikkatuotteisiin, onko asiakkaalla allergiataipumusta ym. Kun tiedetään ihon reagointitaipumus, osataan valita sopivat tuotteet, joilla hoitoa lähdetään toteuttamaan. 

Hoidossa otetaan käyttöön hajusteettomat ja sisällöltään mahdollisimman yksinkertaiset ja turvalliset tuotteet. Hoidossa käytetään vain valikoituja tuotteita, jotka kirjataan ylös aina hoidon jälkeen. Jos hoidon jälkeen iho reagoisi, on näin ollen ärsytysreaktion aiheuttanut tuote/raaka-aine helpompi paikallistaa. Heikentyneen läpäisyesteen vuoksi iho on herkempi ulkoisille tekijöille, joten turhan voimakkaita hoitomenetelmiä vältetään. Ihoa seurataan tarkasti ja asiakkaan tuntemuksia kysellään läpi hoidon. Kun iho opitaan tuntemaan, voidaan uusia tuotteita ja hoitomenetelmiä lisätä hoitoihin.

Ihon kotihoidossa on hyvä muistaa atooppisen ekseeman kotihoito-ohjeet: hellävarainen pesu, kosteutus ja paikallishoito. Kosmetiikkatuotteita valitessa on hyvä aloittaa maltillisesti. Jos iho on herkkä reagoimaan, ota tuotteita käyttöön 1–2 tuotetta kerrallaan. Näin tunnistat helpommin, jos tuote ei sovi ihollesi. Puhdistustuotteissa suosi hellävaraisia valmisteita. Tutkimuksissa on havaittu, että saippuattomat tuotteet ovat usein paremmin siedettyjä. Pelkkää vesipesua ei kuitenkaan yleensä suositella, sillä hyvillä, hellävaraisilla puhdistustuotteilla on ihon kuntoa parantavia vaikutuksia. Sopiva puhdistustuote auttaa parantamaan ihon läpäisyesteen toimintaa.

Atooppisen ihon kosteutus on paljon tutkittu aihe. Tutkimuksissa pohditaan erilaisten raaka- aineiden ja niiden yhdistelmien vaikutuksia. Erimerkiksi keramidin lisääminen kosteusvoiteisiin on herättänyt kiinnostusta. Ainakaan vielä ei kuitenkaan ole olemassa johtopäätöstä siitä, että jokin tietty yhdistelmä olisi kaikille sopivin ja toimivin. Tässäkin asiassa on hyvä muistaa yksilöllisyys: jokaisen iho on erilainen. Erilaisuus on pidettävä mielessä sekä kauneushoitolassa, että kosmetiikkatuotteita ostaessa. Atooppinen ekseema voi olla myös hyvin arvaamaton, eikä sama kosmetiikkatuote välttämättä sovi iholle pitkässä käytössä. Kosmetiikkamaailma voikin tuntua turhauttavalta, jos kaikki tuotteet tuntuvat ärsyttävän.

Muista nämä kosmetiikkaostoksilla:

Jos kaipaat apua atooppisen ihon hoitoon, olethan rohkeasti yhteydessä! Voimme yhdessä pohtia aiempia hoitotottumuksiasi ja suunnitella niiden pohjalta juuri sinulle yksilöidyn ihonhoito-ohjelman. Voit myös turvallisin mielin tulla hoitolaamme esimerkiksi kasvohoitoon: olemme sitoutuneet noudattamaan atooppisen ihon ja ekseeman hoito-ohjeita. Hoidamme ihoasi huolella ja turvallisesti.

Terkuin,

Tuuli / Kauneushoitola Isla