Tavoitteena täydellinen iho
Moni meistä sitä tavoittelee – täydellistä ihoa. Eikä ihme, ihomme kuitenkin on hyvin näkyvä osa meitä ja luonnollisesti haluamme sen näyttävän hyvältä. Lukuiset tutkimuksetkin ovat sen osoittaneet: ihon kunto vaikuttaa voimakkaasti itsetuntoon ja henkiseen hyvinvointiin. Toiveissamme on iho, jossa ei ole lainkaan epäpuhtauksia, jonka pinta on tasaisen tuntuinen ja värinen sekä kirkas ja kuulas. Harvoin tämä kuitenkaan toteutuu. Iholla voi esiintyä erilaisia epäpuhtauksia, punoituta, arpia, pigmentin epätasaista jakautumista ynnä muuta. Tässä blogitekstissä syvennymme erilaisten ihon haasteiden maailmaan: mistä ne johtuvat, miksi ja miten niitä voisi hoitaa. Ennen kaikkea kirjoituksen tavoitteena on lisätä tietoutta ja ymmärrystä ihon eri tiloihin, jotta niiden hyväksyminen olisi helpompaa. Tervetuloa siis epätäydellisen ihon maailmaan.
Komedot, eli musta- ja valkopäät tai "ihomadot"
Komedot, arkinimeltään musta- tai valkopäät ovat yleinen ihohuolia herättävä ryhmä. Niiden taustalla on talirauhasen tiehyen tukkeutuminen. Komedoja esiintyy tyypillisesti kasvojen, rinnan ja selän alueella. Niiden synnyn taustoja ei vielä tunneta tarkasti, vaikka useita hypoteeseja onkin tehty. Taustalla uskotaan olevan talirauhasen solujen liiallinen jakautuminen, muutokset solujen erilaistumisessa sekä talirauhasen tuottaman talin koostumuksessa, tietyt hormonit sekä tietyt mikrobit. Myös ympäristötekijöillä on oma roolinsa komedojen muodostumisessa. Esimerkiksi tupakan savun on huomattu hapettavan tiettyjä talin sisältämiä rasva-aineita, jonka uskotaan lisäävän komedojen määrää. Muita komedoihin yhdistettyjä ympäristötekijöitä ovat muun muassa tietyt kosmetiikan raaka-aineet.
Komedojen hoitoon ei ole olemassa yhtä tiettyä hoitomenetelmää. Yleisesti komedojen hoitoon tarkoitetut tuotteet sisältävät niin kutsuttuja keratolyyttisiä ainesosia, jotka poistavat sarveissoluja ihon pinnalta. Hyvinä (ja kosmetiikassa suosittuina) ainesosina pidetään retinoideja, hedelmähappoja sekä salisyylihappoa. Myös kosmetologit voivat poistaa komedoja erilaisilla menetelmillä. Yleisessä käytössä ovat hapot, joita hyödynnetään myös kuluttajille suunnatuissa tuotteissa. Niiden lisäksi tehokas menetelmä on mekaaninen puhdistus, jossa talirauhasen tiehyen tukos poistetaan mekaanisesti esimerkiksi komedorautaa käyttäen. Lisäksi käytössä on erilaisia laitehoitoja, jotka perustuvat tyypillisesti alipaineeseen tai ultraäänivärähtelyyn.
Muista nämä komedojen hoidossa:
Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus
Keratolyyttiset ainesosat voivat vähentää komedojen määrää (esim. erilaiset hapot)
Vältä paksuja, voimakkaan kalvon muodostavia hoitovoiteita: voivat lisätä komedojen määrää
Säännöllinen ihonpuhdistus kosmetologilla voi auttaa komedojen hoidossa
Papulat ja pustulat
Kun talirauhanen tulehtuu, syntyy papula. Tulehduksen edetessä kehittyy papula pustulaksi, jossa on usein havaittavissa vaalea märkäpää. Talirauhasen tulehduksen painopiste on tyypillisesti talirauhasessa tai sen tiehyessä ja tulehduksen syntyyn osallistuu moni tekijä. Talirauhasessa esiintyvät bakteerit ja hiivat hajottavat talia, jonka hajoamistuotteet lisäävät tulehdusta edelleen. Tulehdusreaktion tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta. Eräs oletus on se, että cutibacterium acnes (ent. propionibacterium acnes) lisääntyy voimakkaasti talirauhasessa, käynnistäen tulehdusreaktion, joka johtaa papulan tai pustulan syntyyn. Myös monia muita tekijöitä on liitetty tulehdukseen.
Kuten komedojenkin, myös papuloiden ja pustuloiden hoitoon löytyy markkinoilta useita eri hoitotuotteita. Tuotteet voivat sisältää antibakteerisina ja tulehduksia rauhoittavina pidettyjä raaka-aineita, kuten salisyylihappoa tai teepuuöljyä. Kosmetologit voivat hyvin varovasti tyhjentää pustulan, mutta pääsääntöisesti tulehdusten annetaan rauhoittua ennen niiden käsittelyä. Joskin esimerkiksi aknen hoidossa käytetään tänä päivänä lisääntyvin määrin erilaisia happoja, joiden on todettu rauhoittavan tulehduksia.
Muista nämä papuloiden ja pustulien hoidossa:
Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus
Suosi tuotteita, jotka sisältävät antimikrobisina ja tulehduksia rauhoittavina tunnettuja ainesosia (esim. salisyylihappo ja teepuuöljy)
Vältä paksuja, voimakkaan kalvon muodostavia hoitovoiteita
Laajentuneet ihohuokoset
Laajentuneet ihohuokoset aiheuttavat monille päänvaivaa. Huokosten laajeneminen voi johtua erinäisistä tekijöistä, esimerkiksi lisääntyneestä talinerityksestä, elastisuuden vähenemisestä huokosten ympärillä, karvatupen koosta, aknesta, sukupuolihormoneista tai ihonhoitorutiineista. Myös valovaurioita epäillään mahdolliseksi taustatekijäksi.
Tänä päivänä laajentuneiden huokosten hoidossa käytetään muun muassa retinoideja, kemiallisia kuorintoja, radiofrekvenssiä sekä ultraääntä. Kotihoidossa laajentuneiden ihohuokosten hoitoon suositellaan usein samankaltaisia tuotteita, kuin komedojen hoitoon. Lisäksi tuotteessa voi olla ”supistavia” ainesosia.
Muista nämä laajentuneiden ihohuokosten hoidossa:
Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus
Noudata samoja perusperiaatteita, kuin komedojen hoidossa
Erilaisista kosmetologien tekemistä hoitomenetelmistä voi saada apua laajentuneiden huokosten hoitoon
Miliumit, eli luufinnit
Miliumit ovat pieniä vaaleita näppylöitä, joita voi esiintyä jo vastasyntyneillä. Näppylät ovat keratiinilla täyttyneitä onteloita, ja ne voivat kehittyä lapsilla vajaasti kehittyneisiin talirauhasiin tai karvatuppiin ja aikuisilla muun muassa pinnallisen vaurion yhteydessä. Jopa puolella vastasyntyneistä esiintyy miliumeja. Tämän päivän tiedon mukaan miliumeja ei voi estää, mutta ne voidaan poistaa kosmetologilla tai lääkärillä terävän neulan avulla. Miliumit kuitenkin poistuvat tyypillisesti itsesään viikkojen tai kuukausien aikana. Myös kemiallisista kuorinnoista ja laserhoidoista voi olla apua.
Punoitus ja punastuminen
Ihon punoituksella kuvataan tapahtumaketjua, jossa ihon hiusverisuonet laajenevat yhtäkkiä aiheuttaen kasvojen, kaulan ja ylävartalon läiskämäisen punoituksen. Punoitus laskee yleensä minuuteissa ja tunneissa. Joskus punoitus voi muuttua pysyväksi. Punoitus voi olla fysiologista, jolloin laukaisijana toimii esimerkiksi ruumiillinen rasitus tai kuuma ympäristö. Se voi alkaa myös sosiaalisissa tilanteissa, jolloin taustalla voi olla mm. perinnöllinen taipumus. Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä punoitus on usein voimakkainta nuorena. Punoitusta voi aiheuttaa myös muut tekijät, kuten alkoholi, tietyt lääkkeet sekä tietyt sairaudet.
Jatkuvan punoituksen taustalla voi olla vaurio tai tulehdustila. Myös ympäristötekijät, infektiot tai liiallinen aurinkoaltistus voi vaikuttaa punoituksen syntyyn.
Muista nämä punoituksen hoidossa:
Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus
Ala tarkkailemaan ihoa: missä tilanteissa punoitus voimistuu? Ihon lehahteluita aiheuttavien tekijöiden tunnistaminen ja välttäminen on olennainen osa hoitoa
Suosi hellävaraisia ja rauhoittavia tuotteita sekä hoitomenetelmiä
Teleangiektasia
Termillä teleangiektasia viitataan hiusverisuonten laajenemisesta aiheutuneisiin läiskiin iholla. Laajentuneista verisuonista käytetään myös usein termiä ”katkennut verisuoni” vaikka taustalla onkin verisuonten laajeneminen, ei katkeaminen. Yleisimpiä laajentuneet hiusverisuonet ovat kasvojen ja jalkojen alueella, mutta niitä voi esiintyä missä tahansa kehon osassa. Hiusverisuonten laajenemista voi tapahtua kenelle tahansa, missä tahansa iässä, mutta mm. perimä, runsas auringonotto, voimakkaat lämpötilamuutokset, raskaus, ruusufinni, alkoholi ja vauriot kuten mustelmat voivat lisätä riskiä.
Teleangiektasiaa voidaan hoitaa esimerkiksi paikallishoitovalmisteilla, injektioilla ja laserilla. Kotihoitotuotteissa käytetään usein punoitusta laskevia raaka-aineita, kuten aloe veraa.
Muista nämä teleangiektasian hoidossa:
Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus
Vältä voimakkaita lämpötilamuutoksia
Suosi hellävaraisia hoitomenetelmiä ja -tuotteita
Kuten jo alussa mainittiin, harvalla meistä on niin kutsuttu ”täydellinen iho” ja kaikki edellä mainitut ihon haasteet ovat hyvin yleisiä. Listalle mahtuisi paljon muitakin iho-ongelmia, mutta esimerkiksi erilaisia arpia ja pigmenttihäiriöitä tulemme käsittelemään myöhemmin. On kuitenkin tärkeä muistaa, miten suuri vaikutus pieneltäkin kuulostavilla iho-ongelmilla voi olla itsetuntoon. Ihoon liittyvässä keskustelussa ja oman ihon arvioinnissa on tärkeä muistaa armollisuus. Täydellisen ihon tavoittelu voi pidemmän päälle olla hyvinkin raskasta. Ehkä olisikin parempi tavoitella täydellisyyden sijaan hyvinvoivaa ja tervettä ihoa.
Sosiaalisessa mediassa näkyy yhä lisääntyvin määrin erilaisia julkaisuja, jossa tuodaan esiin normaalia ihoa. Suosittelen lämpimästi ottamaan seurantaan muun muassa #realskin ja #skinawereness. Ollaan armollisia itsellemme ja ihollemme! <3
Aurinkoisin terveisin,
Tuuli / Kauneushoitola Isla