torstai 30.4.2020

Asiaa auringosta

Kesä on aivan kulman takana ja ihana aurinko alkaa lämmittää. Lisääntynyt valon määrä aktivoi hormonituotantoa ja tunnemme olomme virkeämmäksi pitkän talven jälkeen. Iholle saapuva auringon UVB-säteily käynnistää myös D-vitamiinisynteesin ihossa. Auringonvalon positiivisista vaikutuksista vaikutuksista huolimatta, on silti tärkeää muistaa suojata iho huolellisesti.


Auringon säteily

Auringon valo on elektromagneettista säteilyä. Suurin osa maan päälle tulevasta säteilystä on näkyvää valoa, infrapunasäteilyä sekä UV-säteilyä. Säteilyillä on eri aallonpituudet ja ne pääsevät imeytymään ihoon eri syvyyksiin, aiheuttaen erilaisia reaktioita ihossa. Erityisesti UV-säteilyn haittavaikutuksista puhutaan paljon.. Valtaosa maan pinnalle tulevasta UV-säteilystä on UVA-säteilyä, joka tunkeutuu syvemmälle, kuin UVB-säteily. UVA-säteily aiheuttaa ruskettumista sekä ikääntymismuutoksia. Ihon pinnallisempiin kerroksiin jäävä UVB-säteily puolestaan aiheuttaa muun muassa ihon punoitusta. Molemmat UV-säteet aiheuttavat DNA vaurioita. UV-säteilyn lisäksi on hyvä muistaa myös se, että muillakin säteilyillä on vaikutuksia ihoomme. Näkyvä valo synnyttää ihossa vapaita happiradikaaleja sekä kiihdyttää tulehduksia aktivoivien sytokiinien tuotantoa. Tutkimuksissa on havaittu, että UV-säteilyltä suojaavilla aurinkosuoja-aineilla ei ole juurikaan vaikutuksia näkyvään valoon. Näkyvältä valolta suojautumiseen auttavat aurinkosuojatuotteisiin lisätyt antioksidantit. Antioksidantit estävät vapaita happiradikaaleja reagoimalla itse niiden kanssa. Infrapunasäteily vaikuttaa ihoomme vauhdittamalla ihon ikääntymismuutoksia. 

Kun iho altistuu auringon säteilylle, aktivoituvat ihon erilaiset puoltusmenetelmät. Puolustusmenetelmien avulla iho pyrkii estämään säteilyn imeytymisen syvemmälle ihoon. Altistumisen johdosta ihomme ylempi kerros, epidermis, alkaa paksuuntua. Toinen merkittävä puolustusmekanismi on ruskettuminen. Ihossamme olevat melanosyyttisolut alkavat tuottaa korkeampia määriä melaniinia, eli pigmenttiä. Melaniini asettuu suojaamaan solujen tumia, estäen soluvaurioita ja säteilyn pääsyä syvempiin kerroksiin.


Miten valitsen aurinkosuojavoiteen?

Aurinkosuojavoiteita on markkinoilla runsaasti. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin asioihin. Ensinnäkin suojavoiteen olisi hyvä sisältää suoja sekä UVA-, että UVB-säteilyä vastaan. Tuotteissa, joissa on molemmat suojat, on SPF-merkinnän lisäksi myös UVA-merkintä. Kuinka korkea suojakerroin sitten tulisi valita? SPF, eli suojakerroin kertoo, kuinka paljon kauemmin voit olla auringossa palamatta, verrattuna normaaliin. Eli esimerkiksi 30 suojakerroin mahdollistaa auringossa olemisen 30-kertaa kauemmin, kuin normaalisti, ilman ihon palamista. Suojakertoimen valinnassa kannattaa miettiä omaa ihotyyppiä, eli esimerkiksi palaako iho helposti. Usein suositellaan valitsemaan aurinkosuojatuote, jossa suojakerroin on vähintään 30. Herkän ihon suojaamiseen suositellaan valitsemaan ainoastaan tuotteita, jotka sisältävät fysikaalisia suoja-aineita.

Aurinkosuoja-aineet ovat EU:n kosmetiikkadirektiivissä lueteltuja sallittuja aurinkosuoja-aineita. Listan ulkopuolisia aineita ei saa kutsua aurinkosuoja-aineiksi, eikä niiden saa väittää suojaavan ihoa UV-säteilyltä. Listalla on sekä fysikaalisia, että kemiallisia aurinkosuoja-aineita. Fysikaaliset suoja-aineet toimivat heijastamalla ihoon saapuvan UV-säteilyn pois. Kemialliset suoja-aineet puolestaan absorboivat säteilyn ja muuttavat sen vaarattomaksi lämpösäteilyksi. Kemiallisia aurinkosuoja-aineita on lukuisia, mutta fysikaalisia vain kaksi. Nämä kaksi ovat titaanidioksidi (INCI: titanedioxide) ja sinkkioksidi (INCI: zinc oxide). Molempia käytetään myös nanomuodoissa, jotta tuote ei jättäisi iholle valkoista, paksua kalvoa. Nanomateriaaleja on tutkittu kosmetiikassa hyvin paljon ja ne ovat turvallisia käyttää. 

Aurinkosuoja-aineiden lisäksi aurinkosuojat sisältävät monesti esimerkiksi antioksidantteja, jotka neutraloivat iholla säteilyn johdosta syntyneitä vapaita happiradikaaleja. Mikään aurinkosuoja ei estä 100% säteilyn pääsyä ihoon, jolloin antioksidantit antavat iholle hyvän toisasteisen suojan ja ennaltaehkäisevät mm. ikääntymismuutoksia.


Aurinkosuojan käyttö

Aurinkosuojavoide on hyvä levittää 15-30 minuuttia ennen aurinkoon menoa. Suojavoidetta tulee levittää runsaasti, jotta suojateho olisi riittävä. Lisää tuotetta muutaman tunnin välein ja aina uimisen/hikoilun jälkeen. Muista myös tarkistaa aurinkosuojatuotteen päiväys! Älä säilytä tuotetta suorassa auringonpaisteessa, sillä se voi hajottaa UV-suodattimia. 

Nautitaan auringosta turvallisesti!

-Tuuli / Kauneushoitola Isla