Maanantai 1.2.2024

Kuiva iho - mikä se on ja miten sitä kannattaisi hoitaa?

Ihanaa helmikuun alkua! Elämme parhaillaan vuodenaikaa, joka toden teolla koettelee ihoamme. Hoitolalla monta kertaa päivässä kuultu kysymys tällä hetkellä onkin “Miten saan helpotettua kuivuuden oireita?” Koska aihe on niin pinnalla ja koskettaa valtaosaa meistä, päätinkin kirjoittaa siitä myös tänne blogin puolelle. 

Aihe on hyvä aloittaa puhumalla siitä, mitä kuivalla iholla tarkoitetaan. Olen lukuisissa ihoa käsittelevissä julkaisuissamme tuonut esiin sen tosiasian, että kauneudenhoitoalalla yksi iso haaste on termien määrittelemättömyys. Termejä kuten “kuiva iho” ja “herkkä iho” käytetään runsaasti niin ihoon liittyvässä keskustelussa kuin kosmetiikan markkinoinnissa, mutta tarkkoja määritelmiä näille ei ole. 

Yleisesti kuivan ihon oireisiin ajatellaan kuuluvan…


Yllä kuvatusta listasta moni oire on varmasti etenkin näin talviaikaan suurelle osalle meistä tuttuja. Oireet voivat olla hyvinkin epämiellyttäviä ja pahimmillaan vaikuttaa elämänlaatuun. Esimerkiksi moneen ihotautiin liittyy olennaisesti ihon kuivuus, joka pahenee näin talviaikaan. Onkin tyypillistä, että esimerkiksi atooppisen ekseeman ja psoriaasin oireet pahenevat talvella. Moni kuvailee ihotunnetta jatkuvaksi kirvelyksi ja kihelmöinniksi. Myös kutina voi olla hyvin voimakasta ja pahimmillaan vaikuttaa esimerkiksi nukkumiseen.

Kuivan ihon taustalla

Yllä kuvatusta listasta moni oire on varmasti etenkin näin talviaikaan suurelle osalle meistä tuttuja. Oireet voivat olla hyvinkin epämiellyttäviä ja pahimmillaan vaikuttaa elämänlaatuun. Esimerkiksi moneen ihotautiin liittyy olennaisesti ihon kuivuus, joka pahenee näin talviaikaan. Onkin tyypillistä, että esimerkiksi atooppisen ekseeman ja psoriaasin oireet pahenevat talvella. Moni kuvailee ihotunnetta jatkuvaksi kirvelyksi ja kihelmöinniksi. Myös kutina voi olla hyvin voimakasta ja pahimmillaan vaikuttaa esimerkiksi nukkumiseen.

Kuivan ihon taustalla voi vaikuttaa moni rakenteellinen tekijä. Kuivaa ihoa tarkastellessa, huomio keskitetään erityisesti ihon ylimpään kerrokseen epidermikseen. Epidermis on kerrostunutta epiteelikudosta. Sen yhtenä tärkeänä tehtävänä on rajata aineiden läpäisyä elimistöön ja vastaavasti veden ja muiden tärkeiden aineiden pääsyä pois elimistöstä. Epidermiksen eri rakenteet muodostavatkin ihon läpäisyesteen (skin barrier). Kerrostuneessa epiteelikudoksessa on lukuisia rakenteita, joiden kautta aineiden läpäisyä rajataan. 

Soluliitokset: epidermiksessä, kuten muissakin kerrostuneissa epiteeleissä solujen välillä esiintyy runsaasti soluliitoksia. Epidermiksessä tärkeä rooli on muun muassa tiiviillä liitoksilla (tight junctions) ja desmosomeilla (desmosome). Tiiviit liitokset ovat nimensä mukaisesti niin tiiviitä, että edes pieni vesimolekyyli ei kykene niitä läpäisemään. Molemmalla edellä mainituilla soluliitoksella on tärkeä rooli veden pitämisessä epidermiksessä. Ne estävät tehokkaasti veden haihtumista ihosta ympäristöön. Kuivaa ihoa tutkittaessa on havaittu, että yhtenä selittävänä tekijänä voi olla näiden soluliitosten määrän väheneminen. Mikäli veden poishaihtumista estäviä soluliitoksia on vähemmän, lisääntyy poishaihtuvan veden määrä. Seurauksena epidermiksen vesipitoisuus alenee ja iho kuivuu.

Erilaistuneet solut: epidermiksen pääsolutyypin muodostavat keratinosyytit, eli niin kutsutut ihosolut. Ne muodostavat noin 90 % osuuden kaikista epidermiksen soluista. Keratinosyyttien nimi kertoo paljon niiden toiminnasta. Erilaistuessaan solut nimittäin täyttyvät proteiinilla nimeltään keratiini. Keratinosoitumisprosessi on hyvin mielenkiintoinen tapahtumasarja, joka alkaa jo epidermiksen alemmissa kerroksissa ja jatkuu matkalla kohti ihon pintaa. Prosessin lopputuloksena solun sisäpuolelle muodostuu kova sarveiskuori, joka estää aineiden kulkua solujen läpi. Keratinsosoituminen on tarkoin säädelty tapahtumasarja, johon osallistuvat lukuisat eri toimijat. Normaalilla iholla keratinosoituneet solut muodostavat epidermiksen yläosissa yhdessä soluväliaineen kanssa tiiviin tiiliseinämäisen rakenteen, jossa solut ovat tiiliä ja soluväliaine laastia. Mikäli keratinosoitumisprosessi syystä tai toisesta häiriintyy, tiiliseinärakenne heikkenee ja ihon läpäisevyys lisääntyy. Esimerkiksi atooppisessa ekseemassa osalla potilaista tietyn geenin mutaatiot häiritsevät solujen keratinosoitumista, jolloin epidermiksen yläosan solut eivät kykene muodostamaan riittävän tiivistä sarveiskuorta. Vastaavasti esimerkiksi psoriaasin kohdalla solujakautuminen epidermiksessä voi olla niin kiihtynyt, että solut eivät ehdi keratinosoitua kunnolla siirtyessään ihon kerroksissa kohti ihon pintaa

Soluväliaine: Kuten jo mainittiin, tärkeä veden haihtumista estävä rakenne on epidermiksen yläosissa oleva tiiliseinää muistuttava solujen ja soluväliaineen rakenne. Epidermiksen yläosien soluväliaine muodostuu valtaosin rasvamaisista aineista. Tämän seurauksena koko epidermiksen yläosa on vahvasti rasvaliukoinen, joka jo itsessään estää tehokkaasti vesiliukoisten aineiden läpäisyä. Soluväliaine sisältää runsaasti erilaisia rasva-aineita, kuten kolesterolia ja keramideja. Koostumus on tarkoin säädelty ja myös rasva-aineiden asettumista soluvälitilassa kontrolloidaan tarkasti. Mikäli koostumus muuttuu, voi seurauksena olla ihon läpäisevyyden lisääntyminen joka näkyy veden liiallisena poishaihtumisena. Esimerkiksi atooppisessa ekseemassa voidaan havaita selkeää määrän laskua epidermiksen keramideissa. 

Ihon pinta: tali- ja hikirauhasten erittämät tali ja hiki muodostavat ihon pinnalle lievästi happaman, noin 5.5 pH:n. Tämä on tärkeää, sillä 5.5 pH on ihon mikrobiomin mikro-organismeille optimaalinen elinympäristö. Ihon mikrobit osallistuvat monella tapaa ihon tasapainon ylläpitoon ja patogeeneiltä suojautumiseen. Mikrobiomiin vaikuttamisen lisäksi talilla ja hiellä on suora vaikutus myös ihon kosteuspitoisuuteen. Molemmat vaikuttavat ihon pinnan joustavuuden ja pehmeyden ylläpitoon. Mikäli niitä ei erity riittävästi tai joissain tapauksissa ei lainkaan, näkyy seuraukset ihon pinnan kuivumisena ja halkeiluna.

Tässä muutamia tärkeitä ihon kosteuspitoisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Aiheena kuiva iho ja siihen liittyvät erilaiset rakenteelliset tekijät on valtavan laaja, eikä kaikkien tekijöiden tunteminen ole välttämättä tarvittavaa omaa ihonhoitoa miettiessä. Näiden muutamien perusasioiden ymmärtäminen on kuitenkin kannattavaa, sillä se herättää paljon ajatuksia siitä miten omaa ihoa haluaa hoitaa.

Kuivan ihon hoito

Kun mietitään näitä ihon kuivuuteen liittyviä rakenteellisia muutoksia, voidaan tehdä muutamia johtopäätöksiä kuivan ihon hoitoon liittyen…


Koska ihon läpäisevyys on lisääntynyt, on iho alttiimpi erilaisille ympäristötekijöille ja niiden aiheuttamille ärsytysreaktioille. Moni tunnistaakin sen, että ihon ollessa hyvin kuiva, on iho myös reaktiivisempi. Kuivan ihon hoidossa onkin tästä syystä hyvä suosia hellävaraisempia kosmetiikkatuotteita, ärsytysreaktioiden minimoimiseksi. Valitse siis hoitoon hellävaraisemmat ja miedommat tuotteet.

Kosteuttavia ja korjaavia tuotteita löytyy markkinoilta paljon hyviä vaihtoehtoja. Tutkimustieto siitä, minkälainen kosteusvoide olisi iholle optimaalinen on hyvin puutteellista. Vielä ei siis tiedetä, mikä tai minkä tyyppinen tuote olisi ihon rakenteen kannalta optimaalinen.  Itselleen paras vaihtoehto löytyy kokeilun kautta. Tyypillisiä ja kosmetiikka-alan näkökulmasta paljon tutkittuja kosteuttavia ainesosia ovat muun muassa hyaluronihappo, urea ja glyseriini. Mikäli iho on hyvin kuiva ja ärtynyt, on hyvä suosia hajusteettomia ja mahdollisimman minimalistisia tuotteita. Kosteusvoidetta tulee levittää kuivalle iholle runsaasti, mielellään niin paljon että tuotetta jää näkyvästi ihon pinnalle hetkeksi levityksen jälkeen. Monesti käytämme hoitovoiteita liian vähän, jolloin emme saa niistä irti parasta mahdollista hyötyä. Tarvittaessa kosteusvoiteen lisäksi hoitoon voi yhdistää erilaisia kosteuttavia seerumeita ja öljyjä. 

Puhdistustuotteen valinnalla on yllättävän suuri merkitys kuivan ihon hoidossa. Moni meistä on tottunut käyttämään hyvin syväpuhdistavia ja jopa kuorivia tuotteita kotihoidossa. Nämä tuotteet kuitenkin voivat olla jo valmiiksi vaurioituneelle ihon rakenteelle liikaa. Voimakkaasti pesevien tuotteiden on havaittu lisäävän ihon läpäisyesteen vaurioitumista ja sitä kautta pahentavan kuivuuden oireita. Suosi siis hellävaraisia ja mietoja puhdistusaineita. Iho on hyvä puhdistaa kerran päivässä miedolla tuotteella. Tällöin iholta saadaan poistettua likaa ja epäpuhtauksia ja tasapainotettua mikrobiomia. Oikein valittu hellävarainen puhdistustuote tukee ihon läpäisyesteen toimintaa. 

Kuivan ihon hoidossa on hyvä pohtia kuorinnan tarvetta kotihoidossa. Kun mietitään kuivuuteen liittyviä ihon rakenteellisia muutoksia, on vaikea löytää syitä ihon kotikuorimiselle. Erityisesti happokuorintojen kohdalla on hyvä olla varovainen, sillä kuten sanottu, ihon läpäisevyys on lisääntynyt ja näin ollen myös riski ärsytysreaktioille kohonnut. Kuorinnan sijaan voisi näinä haastavina vuodenaikoina suosia enneminkin esimerkiksi kosteuttavia naamioita.

Muista siis kuivan ihon kotihoidossa:


Hellävaraisen ja ihon rakennetta kunnioittavan kotihoidon lisäksi talvi on loistava aika erilaisille kasvo- ja vartalohoidoille. Erilaisia kuivan ihon hoitoon suunnattuja erikoishoitoja on markkinoilla runsaasti ja oma kosmetologisi osaa varmasti valita niistä juuri ihollesi parhaan. Hyvin tyypillisesti kuivan ihon hoidossa kauneushoitolassa keskitytään ennen kaikkea ihon vahvistamiseen muun muassa erilaisten imeytyshoitojen kautta. Meillä Kauneushoitola Islassa vastaavia hoitoja ovat esimerkiksi DF-Ionzyme - imeytyshoito sekä sairaanhoitajien tekemä Infuzion - imeytyshoito. 

Mikäli kaipaat apua kuivan ihon hoitoon, autamme mielellämme! <3 

Lämpimin terveisin,

Tuuli / Kauneushoitola Isla