Maanantai 1.1.2024

Hirsutismi eli liikakarvoitus

Ihanaa alkanutta vuotta 2024! Tänä vuonna ensimmäinen blogijulkaisumme käsittelee monia koskettavaa hirsutismia. Hirsutismi tunnetaan tuttavallisimmin nimellä liikakarvoitus. Tällä naisia koskettavalla ongelmalla viitataan lisääntyneeseen karvoitukseen “miestyyppisillä” alueilla, eli ylähuulen ja leuan alueella, rintojen välillä, alavatsassa sekä selässä. Tieto hirsutismin yleisyydestä vaihtelee tutkimusten mukaan, mutta tyypillinen ilmoitettu lukema pyörii 10 prosentin molemmin puolin. Vaikka ongelmaa pidetään lähinnä kosmeettisena, on sillä huomattu olevan selvä yhteys psyykkiseen hyvinvointiin. Liikakarvoitus voi aiheuttaa siitä kärsivälle stressiä ja häpeän tunnetta. Vielä tänä päivänä liikakarvoitus on huonosti tunnettu, vaikkakin tutkimustyö aiheen parissa on lisääntynyt. Liikakarvoituksen taustalla 

Kuten sanottu, hirsutismin eli liikakarvoituksen taustoja tunnetaan vielä huonosti. Liikakarvoituksesta puhuttaessa on tärkeää tunnistaa se, että ihmisellä on erilaisia karvatyyppejä, eli iholla esiintyy rakenteeltaan toisistaan poikkeavia karvoja. Karvat voidaan jakaa hentoihin velluskarvoihin sekä paksumpiin terminaalikarvoihin. Naisilla terminaalikarvoja esiintyy pääsääntöisesti vain kulmissa, ripsissä, päässä, genitaalialueella sekä kainaloissa. Liikakarvoituksen yhteydessä velluskarva kuitenkin muuttuu terminaalikarvaksi “miestyyppisillä” alueilla. Liikakarvoituksen uskotaan pidentävän karvan kasvun anageeni-, eli kasvuvaihetta. Kasvuvaiheen pidentymisen uskotaan johtavan siihen, että velluskarva muuttuu terminaalikarvaksi. 

Vaikka liikakarvoituksen perimmäistä syytä ei tunnetakaan, on tiettyjä tekijöitä voitu yhdistää siihen. Osalla taustalla vaikuttaa perinnöllisyys, osalla androgeenihormonin liikaeritys, osalla hormonitoimintaan vaikuttavat tilanteet, kuten raskaus, ylipaino tai vaihdevuodet, osalla tietyt lääkkeet ja osalla eräät sairaudet. Hoidon kannalta syy olisi tärkeä löytää. Lääkärissä liikakarvoituksen yhteydessä selvitetään tyypillisesti androgeenin tuotanto ja suljetaan pois PCOS sekä tietyt lisämunuaisten sairaudet. Aina selitystä liikakarvoitukseen ei kuitenkaan löydy, jolloin diagnoosi on idiopaattinen hirsutismi, eli ilman tunnettua syytä ilmenevä hirsutismi. Suomessa lääkäriin suositellaan hakeutumaan, jos oireilu on alkanut nopeasti ja jos siihen liittyy äänen madaltuminen, nopea hiustenlähtö ja äkillisesti epäsäännölliseksi muuttunut kuukautiskierto.  Liikakarvoitusta ei uskota voivan ennaltaehkäistä, painonhallintaa lukuun ottamatta. 

Hirsutismin hoito

Koska liikakarvoitusta pidetään lähinnä kosmeettisena ongelmana, ei se aina vaadi lääkinnällistä hoitoa. On kuitenkin tärkeää sulkea pois aiemmin mainittujen sairauksien mahdollisuus. 

Lääkinnällisiä hoitovaihtoja hirsutismin hoitoon on olemassa erilaisia, joskaan niiden tehoa ei pidetä kovinkaan merkittävänä. Lääkinnällisten hoitomenetelmien lisäksi liikakarvoituksen hoidossa käytetään kosmeettisia hoitomenetelmiä. Kosmeettisten menetelmien avulla vähennetään karvoituksen aiheuttamaa haittaa. Niitä pidetään hyvänä hoitovaihtoehtona erityisesti lievän liikakarvoituksen hoidossa, mutta valitettavasti siitä huolimatta että liikakarvoitus koskettaa monia, on tutkimustietoa eri hoitomenetelmien tehosta vain vähän. 

Menetelmät voidaan jakaa eri luokkiin. 


Kosmeettisten hoitomenetelmien lisäksi pysyvämpää tulosta voidaan tavoitella esimerkiksi elektrolyysillä, termolyysillä ja laserilla. Ne aiheuttavat karvatupille pysyviä vaurioita, joka mahdollistaa kestävämmän lopputuloksen. Erityisesti lasertekniikoiden suosio on kasvanut viime vuosikymmenenä teknologian kehittyessä.  Erilaiset pysyvää karvanpoistoa tavoittelevat menetelmät  eroavat teholtaan paljon. 

Tunnettuja liikakarvoitukseen käytettäviä hoitomenetelmiä ovat valoon perustuvat hoitomenetelmät, kuten IPL (intense pulsed light). Valoon perustuvat hoitomenetelmät ovat tehokkaampia henkilöillä, joilla on vaalea iho ja tummat karvat. 

Tänä päivänä valoon perustuvia hoitomenetelmiä voi tehdä myös kotona. Vaarana kotiin myytävissä laitteissa on se, että kyseisiä laitteita valvotaan vain vähän. Näin ollen väärinkäytön riskit lisääntyvät. Usein kotikäyttöisten laitteiden teho on myös usein hyvin rajallinen, eikä niitä tämän vuoksi pidetä läheskään yhtä tehokkaina kuin ammattilaisten käyttämät laitemenetelmät.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että liikakarvoituksesta ja sen hoidosta on edelleen tarjolla valitettavan vähän tietoa vaikka sen tiedetään vaikuttavan voimakkaasti henkiseen hyvinvointiin. Yksiselitteistä, toimivaa hoitomenetelmää ei ole, vaan hoidon valinta riippuu monesta tekijästä. Sokerointi ja muut epilaatiomenetelmät voivat muodostaa hyvän hoitolinjan lievän hirsutismin hoidossa. Tänä päivänä tehokkaimpana hoitomenetelmänä pidetään kuitenkin laser- ja valoepilaatiomenetelmiä. Lääkäriin suositellaan hakeutumaan, jos oireilu on alkanut nopeasti ja jos siihen liittyy äänen madaltuminen, nopea hiustenlähtö ja äkillisesti epäsäännölliseksi muuttunut kuukautiskierto. 

Mikäli kärsit hirsutismistä eli liikakarvoituksesta, voit varata veloituksettoman ajan sairaanhoitajillemme Minnalle tai Jennalle konsultaatioon, jossa pääsette yhdessä pohtimaan eri hoitomenetelmien mahdollisuuksia. Älä siis jää ihosi kanssa yksin <3

Ihanaa alkanutta uutta vuotta 2024 toivottaen,

Tuuli / Kauneushoitola Isla