Ihon läpäisyeste
Elokuu on täällä ja pääsemme taas syventymään uuden aiheen pariin. Omassa työssäni puhun tämän kuun teema-aiheesta paljon ja se onkin lähellä sydäntäni ihotautien ja -ongelmien parissa työskennellessäni. Aiheenamme on nimittäin ihon läpäisyeste tai toiselta nimeltään ihon suojabärriääri. Termi ihon läpäisyeste on varmasti monelle jo tuttu, mutta nyt tarkoituksenamme on syventyä siihen hieman tarkemmin: mitä se oikeastaan tarkoittaa, mistä se rakentuu ja ennen kaikkea, miten voisimme vahvistaa sitä?
Kuten tiedämme, iholla on lukuisia tärkeitä tehtäviä, joista merkittävänä voidaan pitää sen tuomaa mekaanista suojaa. Iho koostuu kolmesta kerroksesta, joista kaikki osallistuvat elimistön suojaamiseen ympäristöltä. Ihon läpäisyesteestä puhuttaessa viitataan kuitenkin ihon ylimpään kerrokseen epidermikseen ja vielä tarkennettuna epidermiksen ylimpään kerrokseen, sarveissolukerrokseen (stratum corneum). Jotta voisimme ymmärtää ihon läpäisyestettä, on meidän ensin tutustuttava hieman tarkemmin epidermikseen. Kerrostuneesta epiteelikudoksesta koostunut kerros sisältää runsaasti soluja, ja vain vähän soluväliainetta. Valtaosa epidermiksen soluista ovat erikoistuneita soluja, joita kutsutaan keratinosyyteiksi. Kerroksessa esiintyy myös muita solutyyppejä, mutta läpäisyesteen kannalta olennaisin soluryhmä ovat keratinosyytit.
Epidermiksessä kiinnostavaa on sen rakenne. Kerroksen alaosassa on rivi kuutiomaisia epiteelisoluja, tyvisoluja, jotka jakautuvat ja alkavat työntyä ylöspäin. Noustessaan epidermiksessä ylöspäin, solut alkavat erilaistua ja muuttaa muotoaan. Epidermiksen eri kerrokset koostuvatkin eri erilaistumisvaiheessa olevista soluista. Erilaistuminen on ihon suojan kannalta todella tärkeää, sillä solujen erilaistuminen vaikuttaa ihon läpäisyesteen toimintaan.
Kun solut pääsevät epidermiksen ylimpään kerrokseen, sarveissolukerrokseen, ovat ne muuttaneet muotoaan kuutiomaisista litteiksi ja menettäneet tumansa. Solujen sisäpuolelle on muodostunut sarveiskuori ja solut ovat tiiviisti yhdessä. Solujen välinen tila on täyttynyt aiemmissa kerroksissa muodostetuilla rasva-aineilla. Yhdessä solut ja soluväliaine muodostavat tiiliseinää muistuttavan rakenteen, jossa solut ovat tiiliä ja soluväliaine laastia.
Juuri tämä sarveissolukerroksen tiiliseinää muistuttava rakenne muodostaa ihon läpäisyesteen yhdessä epidermiksen muiden rakenteellisten ominaisuuksien kanssa.
Ihon läpäisyesteen häiriöt
Ihon läpäisyesteellä on merkittävä rooli elimistön suojaamisessa. Se estää ylimääräisen veden haihtumista pois elimistöstä ja ympäristön "vihollisia" tunkeutumasta ihoon. Kun läpäisyeste ei toimi niin kuin sen pitäisi, pääsee vettä haihtumaan normaalia enemmän pois, eikä iho pysty suojautumaan normaalisti. Läpäisyesteen häiriöt käynnistävät ikäänkuin noidankehän: kun ihon läpäisyesteen toiminta heikkenee, lisääntyy pois haihtuvan veden määrä, joka puolestaan heikentää läpäisyestettä entisestään, joka edelleen lisää pois haihtuvan veden määrää. Tämä puolestaan tekee ihosta alttiimman tulehduksille ja ihoärsytyksille, kun kemikaalit ja mikro-organismit ym. pääsevät tunkeutumaan ihoon helpommin.
Läpäisyesteen häiriöiden taustalla voi olla esimerkiksi jokin geenimuunnos, joka aiheuttaa häiriöitä solujen erilaistumisessa ja sitä kautta läpäisyesteen muodostumisessa. Esimerkiksi moneen ihotautiin, kuten atooppiseen ekseemaan on voitu liittää ihon läpäisyesteen häiriöitä aiheuttavia geenimuutoksia.
Ihon läpäisyeste & ihonhoito
Mitkä tekijät sitten lisäävät sarveissolukerroksen kuivumista? Esimerkiksi päivittäinen altistuminen eri lämpötilan ja kosteustasapainon muutoksille sekä pesuaineille. Olisikin tärkeää muistaa kohdella ihoa hellävaraisesti, sillä kuten sanottu, läpäisyesteen vaurioituminen voi johtaa ihon voimakkaaseen kuivumiseen. Turhan voimakkaiden pesuaineiden ja kemikaalien välttäminen sekä ihon suojaaminen voimakkailta lämpötilamuutoksilta on järkevää erityisesti meidän pohjoisen haastavissa ilmasto-oloissa.
Läpäisyestettä voidaan myös pyrkiä vahvistamaan erilaisten kosteusvoiteiden avulla. Kosteusvoiteet suunnitellaan tyypillisesti niin, että ne sisältävät läpäisyesteen rakennetta muistuttavia komponentteja. Voiteet sisältävät tyypillisesti kosteuttavia ainesosia, joista osa vetää vettä puoleensa ja osa muodostaa ihon pinnalle suojaavan kalvon. Lisäksi voiteisiin lisätään sarveissolukerroksen soluväliaineen lipidejä muistuttavia rasva-aineita, emollientteja. Emollientteja on hyödynnetty kosteusvoiteissa jo kauan ja voiteisiin voidaan esimerkiksi lisätä ihossakin esiintyviä rasva-aineita, kuten keramideja, rasvahappoja sekä kolesterolia. Kosteusvoidetta tulee levittää aina pesun jälkeen ja huolehtia myös siitä, että voidetta tulee levitettyä riittävästi!
Muista siis nämä:
vältä turhan voimakkaita peseviä ja kuorivia tuotteita
huolehdi riittävästä kosteutuksesta
suojaa ihoa voimakkailta lämpötilamuutoksilta esimerkiksi vaatteiden avulla
Tulemme puhumaan ihon läpäisyesteestä ja sen rakenteellisista muutoksista eri ihotautien kohdalla lisää vielä myöhemmin. Aiheesta tullaan myös julkaisemaan video Instagram tilillemme myöhemmin tässä kuussa, käy ihmeessä katsomassa, jos aihe kiinnostaa!
Ihania loppukesän päiviä!
-Tuuli / Kauneushoitola Isla